Ga naar de inhoud
Huidkanker en lymfomen

Onderzoek: nieuwe vormen van kanker bij vrouwen met borstimplantaten

Een borstimplantaat dat verwijderd werd na complicaties Beeld © ANP

De Amerikaanse instantie die de kwaliteit van voedsel en medicijnen controleert, waarschuwt voor een mogelijk verband tussen borstimplantaten en bepaalde vormen van kanker.

In 2019 kwam uit een Nederlands onderzoek al naar voren dat vrouwen met borstimplantaten een verhoogd risico lopen op ALCL, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. 

Vorm van huidkanker

De Amerikaanse FDA onderzoekt de veiligheid van borstimplantaten. Vorige week is naar buiten gebracht dat het meldingen heeft gekregen van personen met borstimplantaten die gediagnostiseerd zijn met een vorm van huidkanker. De types kanker (lymfomen of plaveiselcelcarcinoom, SCC) kwamen voor in het littekenweefsel dat zich rond de borstimplantaten vormt.

De vrouwen die de diagnose kregen, hadden last van zwellingen, pijn, knobbels of huidveranderingen.

Alle soorten implantaten

Er zijn bij de Amerikaanse onderzoekers tien gevallen van huidkanker en twaalf gevallen van lymfeklierkanker bekend bij vrouwen met borstimplantaten. Het ging om verschillende types implantaten. Daardoor is moeilijk aan te geven wat het risico precies is. 

Miriam
Lees ook:
Miriam wil nooit meer borstimplantaten: 'Liefst wil ik die gifbommen eruit rukken'

Henry Dijkman, docent aan de HAN, doet al jaren onderzoek naar de gevaren van siliconen implantaten. 

Hij kent het recente Amerikaanse onderzoek, en kan daar specifiek niet zoveel over zeggen. Wel pleit hij voor meer transparantie rond complicaties van borstprotheses, zegt hij tegen RTL Nieuws: "Het allerbelangrijkste is eerlijke voorlichting en behandeling. Zolang de veiligheid niet aangetoond kan worden, moet je ermee stoppen. Als je het dan toch overweegt, laat jezelf goed inlichten en blijf het monitoren. De FDA adviseert dat vrouwen om de vier jaar een MRI zouden moeten ondergaan. Terwijl in Nederland de klachten die vrouwen krijgen gebagatelliseerd worden. Vrouwen zijn als het ware proefmodellen."

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) is ook op de hoogte van het onderzoek. "Het is goed en belangrijk dat de FDA bijwerkingen en onverwachte bevindingen bij vrouwen met borstimplantaten streng monitort en openbaar maakt. Het lijkt de NVPC op dit moment nog wel te vroeg om te spreken van een oorzakelijk verband tussen borstprothesen en de door de FDA gemelde gevallen van plaveiselcarcinoom en lymfomen."

Voorlichting over complicaties

Vrouwen die hierdoor twijfelen over het nemen van borstimplantaten, worden door de NVPC geadviseerd om zich te laten voorlichten door een plastisch chirurg over de voor- en nadelen. "Vrouwen krijgen in deze gesprekken informatie over de meest voorkomende complicaties en bijwerkingen van borstimplantaten zoals bijvoorbeeld de kans op kapselvorming en protheseruptuur waarvoor een heroperatie in de toekomst nodig kan zijn."

Alternatieven

Volgens onderzoeker Dijkman kunnen vrouwen sowieso beter kijken naar alternatieven, zoals een lipofilling waarbij vetcellen uit het lichaam gebruikt worden voor een borstvergroting.

Deze methode draagt volgens hem minder risico's met zich mee dan het aanbrengen van implantaten, doordat het weefsel uit het lichaam van de persoon zelf komt.

Bekijk ook: Ziek door borstimplantaten

02:54
Borstimplantaten staan al langer ter discussie. Zo moest oud-model en politicus Ancilla van de Leest een paar jaar geleden noodgedwongen haar borstimplantaten laten verwijderen.