Ga naar de inhoud
Aan tafel bij Jinek

Advocaat over truckdrama: chauffeur had epileptische aanval

Bloemen op de plek van het truckdrama Beeld © ANP

De vrachtwagenchauffeur die eind vorige maand zeven mensen, onder wie een ongeboren baby, doodreed op een buurtbarbecue onderaan een dijk in Nieuw-Beijerland, zou een epileptische aanval hebben gehad. Dat zegt zijn advocaat aan tafel bij Jinek.

De man zou in zijn jeugd vaker epileptische aanvallen hebben gehad en daar nog altijd medicijnen voor gebruiken. Eerder wees politieonderzoek uit dat de chauffeur niet onder invloed van drank of drugs was.

Opeens weer rijden

De chauffeur raakte van een dijk en kwam terecht op een plek waar op dat moment een feestje bezig was. Ooggetuigen vertelden diezelfde avond nog dat de chauffeur eerst stopte, maar toen ineens toch weer begon te rijden.

Wat
Lees ook:
Wat ging er mis op de dijk? Onderzoek truckongeluk gaat lang duren

De chauffeur kan zich niets van het hele ongeluk herinneren, zegt zijn advocaat Winston de Brouwer aan tafel bij Jinek. "Wat er met hem is gebeurd, dat zou heel goed een epileptische aanval zijn geweest op dat moment. Op basis van wat we nu in het dossier vinden is dat de conclusie."

Bekijk het gesprek hier: 

Winston: 'Chauffeur truckdrama is een wrak’

01:48
Het gaat niet goed met de chauffeur die het ongeval in Nieuw-Beijerland veroorzaakte waarbij zeven mensen om het leven kwamen.

Ook het Openbaar Ministerie (OM) zou de conclusie trekken dat het een epileptische aanval was die aan het ongeluk voorafging, zegt de advocaat. De man zou al lange tijd geen aanval meer hebben gehad. "Hij volgt aanwijzingen die zijn dokter hem geeft en slikt trouw zijn medicatie."

'Een van vele scenario's'

Het is volgens de advocaat niet duidelijk of de chauffeur, een Spanjaard die Juan heet, gas gaf of in z'n vrij van de dijk afrolde. "Het is hem heel zwaar gevallen", zegt De Brouwer over het ongeval. "Dat dit is gebeurd, maar ook het verstoken zijn van contact met de buitenwereld. Het is een gebroken man."

Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat de mogelijkheid van een epileptische aanval een van de vele scenario's is die worden onderzocht. 

Kijk ook: het ongeluk maakte diepe indruk op ooggetuigen

01:26
Ooggetuige Rody zag het ongeluk gebeuren. In de paniek was hij zijn zoontje kwijt. "Ik moest eronder, ik moest kijken of mijn zoon er lag." Uiteindelijk bleef zijn zoontje ongedeerd. Rody zelf raakte lichtgewond aan zijn hand.