Ga naar de inhoud
'Niet zelf opruimen'

Massale vissterfte mogelijk als voorspelde hoosbuien in Nederland losbarsten

Als het gaat hozen kunnen massaal vissen sterven Beeld © ANP

Vissen kunnen massaal het loodje leggen door de hoosbuien die de komende dagen in Nederland worden verwacht. Waterschappen roepen iedereen op om die dode vissen vervolgens niet zelf uit beken, vijvers en slootjes, te halen.

Dat zorgt namelijk voor verstoring van de bodem, waardoor het water troebel wordt en nog meer vissen doodgaan.

Hoe de vissen dood kunnen gaan door de regen, legt Waterschap Vechtstromen in Overijssel uit. Door een fikse regenbui spoelt vuil, zoals hondenpoep, van de kurkdroge straten in het water. Sommige riolen kunnen ook een grote hoeveelheid regenwater ineens niet aan. Ze stromen dan over en lozen ongezuiverd water in een vijver of sloot. Dat zorgt ervoor dat het zuurstofgehalte in het water heel snel zakt.

Vies water

Veel water staat door de droogte heel laag en is door de hitte flink opgewarmd en zuurstofarm. Als er dan ook nog eens een flinke hoeveelheid vies water bij komt, ontstaat vissterfte door gebrek aan zuurstof. Onder meer in Brabant, Limburg en Gelderland zijn in sommige gebieden al massaal vissen gestorven door gebrek aan zuurstofrijk water.

Dode
Lees ook:
Dode vissen in heel het land door zuurstoftekort

Waterschappen waarschuwen dus dat mensen die dode vissen niet zelf uit beken, vijvers en slootjes moeten halen, want daardoor komen de vissen nog verder in de problemen. De schappen nemen zelf maatregelen als ze een melding krijgen van naar zuurstof happende of dode vissen.

Ze proberen het zuurstofgehalte in het water dan te verbeteren en ruimen de dode vissen zelf op. Sportvissers helpen de waterschappen om vissen naar beter water over te zetten als dat mogelijk is. Zij hebben daarvoor speciale spullen.