Ga naar de inhoud
Hoge werkdruk

Groot tekort aan dierenartsen: 'Met pijn in m'n hart moet ik dieren afwijzen'

Een zeldzame schildpad krijgt een CT-scan bij een dierenarts Beeld © ANP (archief)

Dierenartsen trekken aan de bel: de werkdruk is fors omhoog gegaan en dat leidt bij sommige dierenartspraktijken zelfs tot een patiëntenstop. Eén van de redenen: er zijn in Nederland meer huisdieren in verhouding tot het aantal artsen.

Sinds de start van de coronapandemie in 2020 is het huisdierbezit met bijna 2 procent toegenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research en Divebo. Dit percentage staat gelijk aan 150.000 huishoudens.

Daartegenover zijn er volgens Anicura, aanbieder van dierenzorg, ongeveer 4400 dierenartsen in Nederland die allemaal dezelfde basisopleiding hebben gevolgd. Dit aantal is niet evenredig meegegroeid met het aantal huisdieren, volgens Julia Hamel, woordvoerder van De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD)

Beperkt aantal studenten

Om dierenarts te kunnen worden moet je de universitaire Masteropleiding Diergeneeskunde afronden. Deze opleiding duurt 6 jaar en wordt aangeboden door de Universiteit Utrecht, maar het kent wel een beperkt aantal studenten. 

Daarnaast lukt het niet alle studenten om de studie daadwerkelijk af te maken, waardoor er minder hun diploma halen dan het aantal dat aan de opleiding begon.

Daarnaast speelt mee dat mensen vaker dan vroeger geneigd zijn om naar de dierenarts te stappen. Julia Hamel ziet een stijging van het bewustzijn van dierenwelzijn bij huisdiereigenaren: "We gaan anders om met onze huisdieren. Dieren zijn als een gezinslid waar mensen alles voor uit de kast willen halen."

Hamel benoemt ook medische ontwikkelingen, waardoor er meer gedaan kan worden om dieren te redden. Te denken valt aan het geven van chemotherapie aan dieren die kanker hebben. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij honden.

Geen second opinion

Angelina de Jong van Dierenkliniek Animalis in Delft ziet het in de dagelijkse praktijk. Dierenartsen maken overuren, maar moeten ook nee verkopen aan mensen die bijvoorbeeld een second opinion willen. Ze vertelt: "Het doet me pijn om dieren af te wijzen. Je wilt mensen graag te woord staan, maar we doen geen second opinion meer." 

Frustrerend is het, maar niet helemaal onverwacht. Een jaar geleden zag De Jong het al aankomen. Toen ze terugkwam van vakantie viel het personeel haar nog net niet huilend in de armen. "Het was zo druk geweest. En toen had ik nog een coassistent. Die is inmiddels afgestudeerd en nu heb ik geen back-up meer".

Baasjes
Lees ook:
Baasjes in de knel door rekening dierenarts: situaties vaak schrijnend

Dierenartspraktijk IJ. van Rijn in Nieuw-Vennep heeft in augustus zelfs een patiëntenstop aangekondigd. "Je wilt de mensen die al klant zijn garanderen dat je goede zorg kunt leveren", zegt de office manager van de praktijk.

Daarnaast heeft de praktijk te maken met dierenartsen, die ervoor kiezen om parttime te werken. Omdat er een tekort is aan andere dierenartsen, kunnen zij dat gat niet opvullen. Als oplossing zijn er paraveterinairen aangenomen. Zij mogen ondersteunende taken uitvoeren, maar mogen niet alle taken uitvoeren die een dierenarts wel uitvoert. 

Eigen verantwoordelijkheid

Welke oplossing is er dan om de lasten van de drukte te verminderen? Volgens Angelina de Jong zouden eigenaren van dieren zelf meer kunnen doen, bijvoorbeeld door preventief te investeren in de gezondheid van hun huisdier.

"Mensen die tijdens corona een dier hebben genomen, moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Bijvoorbeeld met vaccinaties en door hun gezondheid bij te houden. Bel niet een week voordat je op vakantie gaat naar de praktijk om te vertellen dat je met spoed een afspraak wilt, want dat kan dus niet meer."

Uitgestorven
Lees ook:
Uitgestorven dieren weer tot leven wekken? De kans op succes neemt toe