Ga naar de inhoud
'Onmogelijke opgave'

Van 'dapper' tot 'totaal niet geschikt': Den Haag reageert op vertrek Staghouwer

Staghouwer vindt zichzelf niet de 'juiste man' Beeld © ANP

'Dapper', 'pittig' en 'verstandig', politiek Den Haag reageert op het opstappen van landbouwminister Henk Staghouwer. Meest uitgesproken is vanavond misschien wel Caroline van der Plas (BBB). Ze noemt het vervelend voor Staghouwer: "Maar als minister van Landbouw was hij totaal niet geschikt."

Rutte zei kort na de verklaring die Staghouwer (ChristenUnie) rond 19.30 uur uitsprak al 'het dappere besluit te respecteren'.

Staghouwer kwam naar eigen zeggen afgelopen weekend tot de conclusie dat hij niet de geschikte man is om als minister leiding te geven aan de omslag die de landbouw moet maken, om de stikstofdoelen te behalen.

Landbouwminister
Lees ook:
Landbouwminister Henk Staghouwer stapt per direct op

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers verklaarde hoe hij van dichtbij zag hoe Staghouwer alles gaf om die 'pittige verantwoordelijkheid waar te maken'. "Ook op de momenten dat het zwaar was. In het contact met boeren en vissers zag je dat hij een man van de praktijk was met hart voor de sector. Dan was Henk op z'n best."

'Verdient lof'

Fractieleider Jan Paternotte van coalitiepartner D66 noemde de vertrokken bewindsman een 'bestuurder met een warm hart'. "Hij ging het waagstuk van de politiek aan, wetend dat de opgave lastig zou zijn. De openheid waarmee hij zijn besluit verklaart verdient lof."

'Snelle opvolging cruciaal'

Landbouworganisatie LTO benadrukte dat het cruciaal is dat er snel een nieuwe minister komt, omdat de belangrijke dossiers in de sector daarom vragen.

Voorman Bart Kemp van de boerenactieclub Agractie Nederland zei dat het vertrek van Staghouwer hem en zijn achterban verrast. "We kennen hem als een wat kleurloos persoon en hebben nog weinig concrete visie bij hem gezien. Hij stond ook voor een onmogelijke opgave, perspectief creëren tegen de marktwerking en internationale verdragen in. En dat in een tijd waarin steeds meer mensen grote moeite hebben de dagelijkse boodschappen te kunnen betalen."

Fractievoorzitter Sophie Hermans van de VVD zat met haar reactie op hetzelfde spoor: "Wat een pittig persoonlijk besluit." Landbouwwoordvoerder Derk Boswijk van het CDA bedankte Staghouwer voor zijn inzet en zei net als Hermans veel respect te hebben voor zijn besluit.

'Moedig'

Vanuit de oppositie wond Caroline van der Plas er dus geen doekjes om door Staghouwer 'totaal niet geschikt' te noemen.

"Verstandige keuzes zijn niet altijd de makkelijkste. Moedig dat Staghouwer tot deze conclusie is gekomen", oordeelde Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren.

'Gele
Lees ook:
'Gele kaart' Staghouwer: Kamer ziet te weinig perspectief boeren

"Een moeilijk, moedig, maar ook noodzakelijk besluit", meende ook Laurens Dassen (Volt). Hij hoopt op een 'daadkrachtige opvolger'. Wie dat moet worden is nog niet duidelijk. Tijdelijk worden de honneurs waargenomen door Carola Schouten, de voorganger van Staghouwer.

Bart Kemp van Agractie zei daarover: "Schouten heeft nooit waarde gehecht aan een goede verstandhouding met de boeren. Tijdens haar bewindsperiode is de vertrouwenscrisis sterk toegenomen."

Hij zei erop te rekenen dat zij de post niet lang zal vervullen.

Kijk ook: boeren prosteren al lange tijd op allerlei manieren tegen het stikstofbeleid

01:55