Ga naar de inhoud
'Niet de juiste persoon'

Landbouwminister Henk Staghouwer stapt per direct op

Minister Staghouwer over vertrek: 'Niet de juiste persoon op de juiste plek'

01:40

Minister Henk Staghouwer stapt per direct op. Dat heeft hij zojuist bekendgemaakt in een verklaring. Staghouwer gaf aan dat hij tot de conclusie was gekomen dat hij 'niet de juiste persoon' is om de omslag in de landbouwsector, waarmee de stikstofdoelen behaald moeten worden, te begeleiden.

Boeren en vissers hebben perspectief nodig, moeten weten waar het in hun sector naartoe gaat om te kunnen investeren en ondernemen, zei Staghouwer vanavond in de camera's. "Ik ben naar Den Haag gekomen vanuit de gedrevenheid om gezamenlijk met betrokken partijen in de landbouw en visserij werk te maken van de enorme opgaven waar we voor staan."

Maar het besef kwam afgelopen weekend dat hij niet de man was die leiding moest geven aan de omslag. "Om die reden treed ik terug. De koning heeft het ontslag ingewilligd. 

'Dapper besluit'

Carola Schouten, zijn voorganger, neemt voorlopig zijn portefeuille waar. De ChristenUnie-minister is de eerste bewindsman van het vierde kabinet-Rutte die ontslag aanbiedt.

Staghouwer was sinds begin dit jaar minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarvoor zat hij sinds 2013 in Gedeputeerde Staten in Groningen. 

Minister-president Mark Rutte reageerde direct na de verklaring van Staghouwer door te zeggen veel waardering te hebben voor het werk dat de opgestapte minister deed. "Ik respecteer zijn dappere besluit om zijn taken neer te leggen en wens hem alle succes in de toekomst."

'Gele
Lees ook:
'Gele kaart' Staghouwer: Kamer ziet te weinig perspectief boeren

Politiek verslaggever Fons Lambie: 'Bakken met kritiek'

"Al langer werd gespeculeerd over het vertrek van Henk Staghouwer", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Er was veel onvrede in de landbouwsector en in de Kamer, ook in de coalitiepartijen. Staghouwer had met het perspectief voor boeren moeten komen – maar dat was onvoldoende. Er kwamen bakken met kritiek."

'Niet geschikt'

Het lukte Staghouwer niet om het tij te keren: "Hij poseerde nog met een boerenzakdoek, een poging om sympathie te winnen, maar niemand wist eigenlijk wat hij nou bedoelde. Hij was onbekend, vaak onzeker en niet geschikt voor het ministerschap. Dat heeft hij nu, na negen maanden zelf ook ingezien."

Zaak is nu om de rust terug te brengen. "Het stikstofdossier lag al in handen van Johan Remkes. Hij moet met een list komen om de rust bij de boeren en in de coalitie te laten terugkeren. Maar een nieuwe bewindspersoon moet zich weer inlezen en dat betekent weer vertraging. Wie Staghouwer gaat vervangen, is nog niet bekend. Het is een loodzware portefeuille, met protesten en bedreigingen. Bij de ChristenUnie zullen weinig vervangers staan te trappelen om deze portefeuille over te nemen." 

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers spreekt van een 'verdrietige dag'. "Negen maanden geleden had Henk de moed om 'ja' te zeggen, toen ik hem vroeg vanuit Groningen te komen en minister te worden."

Volgens Segers zag hij van dichtbij hoe Staghouwer alles gaf om die 'pittige verantwoordelijkheid waar te maken'. "Ook op de momenten dat het zwaar was. In het contact met boeren en vissers zag je dat hij een man van de praktijk was met hart voor de sector. Dan was Henk op z’n best."

'Beroerde dag'

Staghouwer liet Segers afgelopen weekend weten de handdoek in de ring te gaan gooien. "In zijn verklaring bij zijn aftreden geeft hij aan dat hij zich steeds meer de vraag stelt of hij de aangewezen man is om als minister de grote uitdagingen waar de landbouw voor staat, aan te gaan. Die eerlijkheid kenmerkt Henk ook."

De leider van de ChristenUnie stelt begrip te hebben voor de beslissing, maar dat het ChristenUnie-team niet intact is gebleven, maakt 5 september voor Segers een 'beroerde dag'.