Ga naar de inhoud
Leiders van drugsbende

Cokesmokkel: Nederlander en Belg opgepakt in luxe villa's in Marbella

De mannen werden in hun luxe villa's opgepakt. Beeld © Guardia Civil/ Youtube

Twee leiders van een grote drugsbende, een Nederlander en een Belg, zijn opgepakt in Spanje. De Guardia Civil, de Spaanse politie, arresteerde de mannen in luxe villa's in de kustplaats Marbella.

De mannen zouden vele honderden kilo's cocaïne uit Brazilië naar Nederland en België hebben geprobeerd te vervoeren. Ze konden worden aangehouden mede dankzij huiszoekingen in Nederland, België en Spanje. Daarbij werden nog eens zeven mensen aangehouden, ook Nederlanders en Belgen.

Internationale operatie

De arrestaties vloeien voort uit een gezamenlijke operatie tussen de Spaanse, Nederlandse en Belgische politie, die in 2020 begon. 

Bekijk hier beelden van de aanhoudingen: 

Op verschillende plekken werd in 2020 in totaal 3850 kilo cocaïne in beslag genomen, in vier containers die de bende over zee probeerde binnen te brengen. De drugs kwamen uit Brazilië gehaald en zaten in containers, verstopt tussen legale lading.

Drugs richting Nederland en België

In mei 2020 werd in Brazilië 556 kilo cocaïne in beslag genomen, verstopt in een lading sojameel. In oktober van datzelfde jaar was het weer raak, toen in Antwerpen. Daar zat 2300 kilo coke tussen de koffiebonen.

Diezelfde maand onderschepte de politie nog twee andere ladingen drugs van dezelfde drugsbende, van respectievelijk 586 en 409 kilo. Dat gebeurde in Rotterdam.

Zelfs
Lees ook:
Zelfs 14-jarigen smokkelen coke uit de haven: 'Beloning van 30.000 euro'

De gesmokkelde drugs waren bedoeld voor twee Nederlandse bedrijven en een Belgisch bedrijf. De politie wist vast te stellen dat de organisatoren van de bewuste transporten aan de Spaanse Costa del Sol gevestigd waren.

Ook dure auto's

De agenten zetten het onderzoek voort en traceerden de twee leiders van de drugsbende in hun luxe villa's in Marbella. Bij de doorzoekingen van die woningen zijn naast 2800 kilo cocaïne ook dure auto's en digitale gegevensdragers in beslag genomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore