Ga naar de inhoud
Rechterlijke dwaling

Rechter spreekt man na 22 jaar vrij van moord, kreeg onterecht celstraf en tbs

Het flatgebouw in de Rosmalense wijk Hintham waar de vrouw in de ochtend van 10 april 2000 met doorgesneden keel gevonden werd. Beeld © ANP

Ruim een derde van zijn leven zat Rob Bodelier (64) vast voor de moord op zijn vriendin Regie. Met een doorgesneden keel werd zij in 2000 gevonden in haar flat in Rosmalen. Maar er rezen twijfels over de schuld van Bodelier. Vandaag, ruim 22 jaar later, heeft het gerechtshof in Arnhem hem alsnog vrijgesproken, na herziening van de zaak.

Hiermee kan de veroordeling van Bodelier zich voegen in een rij van geruchtmakende rechterlijke dwalingen, zoals de Schiedammer parkmoord, de Puttense moordzaak en de zaak-Lucia de B.

Het hof zag, na het opnieuw bestuderen van de onderzoeken, geen concreet en overtuigend bewijs dat hij aanwezig of betrokken was bij de dood van zijn vriendin.

Excuus en schadevergoeding

Justitie geeft aan kritisch te gaan kijken naar 'het verloop van deze zaak': "Onder de verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie zijn fouten gemaakt en daar bieden we onze excuses voor aan", aldus Mariëtte Bode, landelijk hoofdadvocaat-generaal van het ressortsparket. 

Het OM wil met Bodelier en zijn advocaat persoonlijk in gesprek om spijt te betuigen, maar ook om 'de eerste stappen zetten' in het overleg over een schadevergoeding.

'Zo blij'

Advocaat Pieter van der Kruijs, die zich jarenlang heeft ingezet om de zaak opnieuw voor de rechter te krijgen en zelfs 'terugkeerde' uit zijn pensioen om Bodelier opnieuw bij te staan tijdens de herziening, laat weten opgelucht te zijn. Zijn cliënt was niet bij de zitting aanwezig, aan de telefoon werd hij 'emotioneel' toen hij hoorde over de vrijspraak, zegt Van der Kruijs.

Advocaat over vrijspraak Bodelier: ‘Hij is ontzettend blij’

00:37

Volgens de advocaat zal er nu gesproken gaan worden over een compensatie voor de jaren dat Bodelier onschuldig in een tbs-kliniek zat. Ook hoopt hij op excuses, onder anderen van de rechters die bij de eerdere veroordelingen betrokken waren.

Tien jaar geleden al, plaatste een groep studenten vraagtekens bij de veroordeling van Bodelier voor de moord op zijn vriendin Regie van den Hoogen. Ze deden mee aan het project Gerede Twijfel, onder leiding van emeritus hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen. 

Op het moment dat zij zich bogen over het strafdossier dat was gewijd aan de Rosmalense flatmoord, had Bodelier al jaren in gevangenschap doorgebracht. Eerst zat hij lang in voorarrest, na zijn veroordeling belandde hij in een tbs-kliniek.

Altijd ontkend

De vriendin van Bodelier lag dood in de hal van haar flat, toen de hulpdiensten arriveerden. Bodelier zei dat hij haar zo gevonden had. Hij maakte een verwarde indruk en had wat bloedspatten op z'n broek.

Na een slepend proces werd hij vier jaar later veroordeeld als moordenaar. Zelf bleef hij steeds ontkennen. Regie zou zelf een einde aan haar leven hebben gemaakt, is altijd zijn lezing geweest.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Voor de onderzoekers was het al heel snel duidelijk dat er discussie mogelijk was over de veroordeling van Bodelier, over het bewijs. Een van de studenten die betrokken was, is Danaé Stad. Ze schreef er zelfs een boek over met de naam Het likkende hondje.

Waanidee

Twee jaar geleden oordeelde de Hoge Raad inderdaad dat de zaak over moest. Jaren eerder deed Pieter van der Kruijs, advocaat van Bodelier, daartoe al een verzoek. Het onderzoek van de studenten was een van de redenen voor hem om de stap te zetten.

In het verzoekschrift aan de Hoge Raad zat ook een opvallende verklaring, meldde NRC. Regie bleek enkele weken voor het incident aan de huisarts gevraagd te hebben iets uit de hals te snijden: er zou iets zitten wat er niet thuishoorde.

De huisarts beoordeelde dat toen als een waanidee. Volgens de advocaat van Bodelier zou dit een aanwijzing zijn dat ze zélf in haar hals is gaan snijden.

'Het likkende hondje'

Onlangs kwam het dan eindelijk tot een nieuwe behandeling van de flatmoordzaak en Danaé Stad was erbij. Tegen RTL Nieuws zei ze: "Waar geen rekening mee gehouden is, is dat er ook een hondje door de hal heeft gelopen, dat in bloedsporen heeft kunnen stappen. En dat dus ook spatten heeft kunnen veroorzaken. Dat kan ontlastend zijn voor de veroordeelde."

Peter van Koppen voegde daar stellig aan toe: "Ik ben er heilig van overtuigd dat de kans dat zij (Regie) zelfmoord heeft gepleegd, aanzienlijk groter is dan dat hij het gedaan heeft."

Vrijspraak

En vandaag was daar na al die jaren inderdaad vrijspraak voor Bodelier, die na een lange periode in een tbs-kliniek de afgelopen jaren doorbracht in een psychiatrische instelling. Zijn zaak, die eigenlijk zijn zaak dus niet meer is, is daarmee verworden tot een rechterlijke dwaling.

Excuses
Lees meer:
Excuses Grapperhaus voor gerechtelijke dwaling in Puttense moordzaak

Die kwamen in Nederland vaker aan het licht, al dan niet met de hulp van de studenten van het project Gerede Twijfel. De Schiedammer parkmoord, de Puttense moordzaak, Ina Post en Lucia de B. En met de uitspraak van het gerechtshof in Arnhem is vandaag aan dat lijstje dus de Rosmalense flatmoord toegevoegd.

Overigens is dat volgens Van Koppen geen reden om gehakt te maken van het Nederlandse rechtssysteem: "Dat is behoorlijk gedegen en goed. Maar ook daarin worden rechterlijke dwalingen begaan. Dat is nou eenmaal inherent aan de wereld zoals die in elkaar zit." 

Bekijk ook: Zo werkt tbs

03:45
Rob Bodelier kreeg bij zijn eerdere veroordeling tbs opgelegd. Hoe vaak gebeurt dat, wat betekent het, en hoe werkt tbs? Presentatrice Daphne Lammers legt het je uit.