Ga naar de inhoud
Oorlog Oekraïne

Nederland wil Europese ban op visa voor Russische toeristen

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken Beeld © Robin Utrecht

Russische toeristen zijn niet langer welkom in Europa en moeten geen visum meer krijgen. Dat zegt minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken tegen RTL Nieuws. De komende dagen overleggen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Praag of er een Europese ban op Russische toeristen moet komen.

"In Europa zullen we ervoor pleiten om niet door te gaan met toeristenvisa. We maken een duidelijk onderscheid tussen visa voor toeristen en andere visa", zegt Hoekstra. Andere categorieën zijn bijvoorbeeld visa voor onderwijs, familiebezoek, vluchtelingen of voor langdurig verblijf.

P.C. Hooftstraat

Hoekstra vindt niet dat gewone Russen gestraft worden voor de oorlog. "Aan de ene kant wil je graag intermenselijk contact en wil je ook een verschil maken tussen de staat Rusland en Russische burgers. Tegelijkertijd zien we dat verreweg de meeste mensen die hier komen, komen om geld uit te geven in de P.C. Hooftstraat. Dat zijn vaak rijke Russen die ook regelmatig nog aan het regime gelieerd zijn."

Russen
Lees meer:
Russen die vakantie vieren in Europa? Veel landen willen ze niet meer

Ook Duitsland, een van de EU-landen met de meeste aarzelingen over het opzeggen van de soepele visumregeling voor Russen, is deels om. Het intrekken van de visumversoepelingen zou volgens buitenlandminister Annalena Baerbock 'een heel goede brug' kunnen zijn.

Sommige EU-landen beperken al de afgifte van visa aan Russen, bijvoorbeeld de Baltische landen en Tsjechië. Volgens premier Kaja Kallas van Estland is een Europees toeristenvisum 'een privilege en geen mensenrecht'. Maar een visum afgegeven door één EU-land is geldig in alle Europese lidstaten. Daarom pleiten verschillende landen voor een volledige Europese ban. Dat wordt morgen besproken in Praag.

Dat vindt Duitsland, maar ook bijvoorbeeld Frankrijk en Cyprus wel te ver gaan. Zij vrezen de Russische bevolking nog verder van Europa af te keren. Ook wordt een ontsnappingsroute voor Russische dissidenten dan afgesloten.

'De inzet is eenheid'

Of een akkoord lukt, is onzeker. Hoekstra: "Wat ik hoop en ook de Nederlandse inzet zal zijn: eenheid. Zorgen dat we uiteindelijk naar buiten kunnen met een ban op toeristenvisa en die andere visa laten we ongemoeid. Er zijn landen heel expliciet en andere landen zijn aarzelend. Onze diplomatieke inspanningen zijn erop gericht om het eens te worden over een ban op die toeristenvisa."

Estland
Zie ook:
Estland en Finland willen geen vakantievierende Russen meer

Visa duurder

De EU-landen overwegen ook het schorsen van een visa-verdrag met Rusland. Door die stap zou een EU-visum voor Russen duurder worden, met enkele tientallen euro's per visum.

Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne zijn bijna 1 miljoen Russen naar EU-landen afgereisd, zo heeft het Europese grensbewakingsagentschap Frontex berekend.

Stap verder

"Dit is echt een stap verder dan Nederland eerder ging. Eerder was Den Haag nog huiverig", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "De visaban wordt morgen besproken in Praag. Een akkoord is nu nog onzeker. Maar we hebben eerder gezien in de Europese discussie over sancties: het begint klein, met een paar landen, vervolgens steunen steeds meer landen en kan een visaban of een gedeeltelijke ban toch worden ingevoerd."