Ga naar de inhoud
Drugsgeweld

Zomer vol schietpartijen: bijna iedere dag is het raak in Antwerpen

De Antwerpse politie krijgt moeilijk grip op de drugscriminaliteit. Beeld © ANP

De politie van Antwerpen spreekt over een explosie van geweld deze zomer. In een paar weken tijd hebben drugscriminelen in de havenstad tientallen aanslagen gepleegd. 'Het is bijna iedere dag wel raak', zegt de Vlaamse misdaadverslaggever Jasper van der Schoot. Ook Nederlandse criminelen zijn daarbij betrokken.

Zo zouden Nederlandse mannen deze week meerdere aanslagen hebben willen plegen, die op het laatste moment zijn voorkomen. Woensdagnacht werden vijf verdachten opgepakt, met in hun auto een machinegeweer van het type AK-47. Een nacht eerder werd ook al een viertal Nederlanders opgepakt, van wie een minderjarig. Zij hadden brandbommen en ook een vuurwapen in hun bezit.

Brandbommen
Lees ook:
Brandbommen en een vuurwapen: 4 Nederlanders opgepakt in Antwerpen

Deze keren was de politie er op tijd bij, maar dat is lang niet altijd het geval. De afgelopen weken zijn al meer dan dertig incidenten gemeld - meer dan in het hele afgelopen jaar.

"Drugsgerelateerde aanslagen zijn niet nieuw in Antwerpen", vertelt Jasper van der Schoot, misdaadverslaggever bij de Vlaamse krant HLN. Net als in Rotterdam smokkelen criminelen voor tientallen miljarden euro's aan drugs door de haven. "Maar de frequentie van het geweld is de afgelopen twee maanden enorm opgevoerd. Zowat om de dag is er wel een nieuwe aanslag of schietpartij."

Cocaïnehandel

Een eenduidige verklaring is er niet, zegt de journalist. "Daar wil het OM ook niet veel over kwijt. Vermoedelijk houden diverse aanslagen rond eind juni verband met een verdwenen lading cocaïne, mogelijk is die gestolen. In het circuit gaan veel verhalen over een familielid van Jamal Ben Saddik, de bekende Belgische bokser, omdat veel aanslagen zich concentreren rond de wijk Borgerhout."

Rotterdam
Lees ook:
Rotterdam en Antwerpen slaan handen ineen voor drugsbestrijding

In die wijk had de familie van Ben Saddik een pokebowl-restaurant, dat al twee keer eerder doelwit was van geweld. De vier mannen die dinsdagnacht met brandbommen werden opgepakt waren ook in de buurt van die zaak. "Buurtbewoners vertellen dat er nooit iemand binnen zit", vertelt Van der Schoot. "Hiervoor hadden zij er een elektronicawinkel, van hetzelfde laken en pak."

Wonderwel geen doden

Wat opvalt: de vele aanslagen zijn tot nu toe niet met fatale afloop. "Nederland heeft meer gewelddadige incidenten met dodelijke afloop gekend dan Belgïe", aldus Van der Schroot. "Schietpartijen worden hier vaak gepleegd door jonge jongens, die vervolgens een woning beschieten. Dat is nu al tientallen keren gebeurd, maar daar is wonderwel nooit iemand bij gedood of gewoond geraakt. Maar het is een kwestie van tijd voordat dit gaat gebeuren."

'Onderwereldoorlog
Lees ook:
'Onderwereldoorlog in Rotterdam' na diefstal partijen drugs

Vanwege de geweldsgolf roepen justitie, politie en ook burgemeester De Wever van Antwerpen herhaaldelijk om meer middelen van de regering, maar die zegt dat er al genoeg wordt geïnvesteerd. "Er wordt daarover veel over gebakkeleid, en de verantwoordelijkheid wordt doorgeschoven", zegt Van der Schoot.

Cryptotelefoonnetwerk

De politie heeft volgens de misdaadjournalist ook de handen vol aan het ontcijferen van tientallen miljoenen berichten, nadat vorig jaar cryptotelefoonnetwerk Sky ECC werd gekraakt, een dienst die veel in het criminele circuit werd gebruikt.

De Antwerpse korpschef Yve Driesen wijst er op dat sindsdien veel mensen in het drugsmilieu zijn opgepakt. Om dat 'personeelstekort' op te vullen ronselen criminelen veel nieuwe mensen in de haven, al dan niet met geweld. "Zo hebben we een situatie waarbij men zelfs in de slaapkamer van een persoon 's nachts een gsm komt overhandigen. Met de boodschap: 'Kijk, we gaan je bellen en je zal doen wat wij u vragen'", zei Driesen tegenover HLN.

Nu al werkt 65 procent van zijn korps op drugszaken en drugsgerelateerd geweld. "De vraag is: waar en wanneer trekken we de grens?", aldus de korpschef.

Bekijk ook: Zo onderschept de Nederlandse douane drugs in luchtpost

02:10
De douane heeft dit halfjaar een recordaantal brieven met drugs gevonden. Het gaat om pakketjes die vanuit Nederland naar het buitenland gestuurd worden. We kijken mee hoe douanemedewerker Swen dit soort pakketjes controleert.