Ga naar de inhoud
Trend in muziek

Zuid-Afrikaanse house dankzij TikTok naar Nederland: 'Amapiano slaat aan'

Feestende mensen bij Pianoland (een amapiano feest in Nederland) Beeld © Luciano Olz

Het is een nieuw genre dat razendsnel aan populariteit wint onder de Nederlandse jongeren: amapiano. Alleen al op TikTok zijn de dansfilmpjes onder de hashtag van de Zuid-Afrikaanse housestijl al miljoenen keren bekeken. "Het is in een paar maanden zo snel gegaan dat grote festivals er niet meer omheen kunnen."

In 2019 kenden weinig mensen hier de Zuid-Afrikaanse muziekstijl nog. Noël Lutjes – ook bekend als dj Ras Sjamaan – draaide amapiano toen al weleens op feesten. "Het bestaat eigenlijk al sinds 2010 maar het werd in 2017 echt mainstream-muziek in Zuid-Afrika. Zo is het zich wereldwijd verder gaan verspreiden."

Invloed TikTok

De snelle verspreiding is met name te danken aan virale TikTok- en Instagramfilmpjes waarin dansjes worden gedaan. "Je ziet mensen leuke dansjes doen op grote hits en dan doen anderen dat na. Ze denken dan vervolgens: ik wil dat ook in het echt zien", vertelt de dj.

'TikTok
Lees ook:
'TikTok al bijna belangrijkste online-bron voor nieuws onder tieners'

Tom ter Bogt, hoogleraar populaire muziek en jeugdcultuur, beaamt de invloed van TikTok. "Het is een geweldig platform voor popularisering van muziek en artiesten houden er rekening mee dat ze daar moeten zitten. Als je muziek daar wordt opgepikt, kan het heel snel gaan, omdat jonge mensen elkaar snel aansteken."

Verder spelen volgens Ter Bogt streamingsplatforms een belangrijke rol. "Vroeger moest je eerst een album opnemen, dat werd dan gepromoot door je maatschappij, geperst, met vrachtwagens door het land gereden en dan misschien gekocht. Nu is dat proces enorm verkort door streamingsplatforms en sociale media. Muziek vanuit de hele wereld is binnen handbereik."

Lockdown

Maar ook de lockdown is van invloed geweest, zegt dj Ras Sjamaan. "Mensen zijn toen veel meer online gaan zitten en die cultuur ingedoken. Veel producers leerden amapiano kennen en begonnen zelf ook amapiano te produceren. Zo is het steeds bekender geworden."

Dat komt met name door de balkon sessies. "Dit zijn livemixes van amapiano dj’s die op Youtube worden geplaatst. Hierdoor kunnen mensen de vibe proeven en de laatste hits horen zonder daadwerkelijk naar een feest te gaan."

Wat is amapiano?

Amapiano is een subgenre binnen house dat voortgekomen is uit kwaito met veel deep house en jazz-elementen. De naam amapiano komt uit de Zuid-Afrikaanse taal Zulu en betekent letterlijk 'de piano'. Een voorbeeld van een amapiano liedje zie je hier:

Feesten

Als liefhebber van de sound besloot een collega van Ras Sjamaan, dj Austin-J, als één van de eersten in Nederland amapianofeesten te organiseren onder de noemer Amapiano NL. "Dat was best spannend, je weet natuurlijk niet of het meteen aanslaat, maar we merkten dat de vraag er wel was."

Nu, bijna zeven maanden later, is elk feest van Amapiano NL uitverkocht en staan ze op 17 september zelfs in de Melkweg met een feest voor 700 man. "De hype is niet te onderschatten. Het is in de afgelopen maanden zo snel gegaan dat grote festivals er niet meer omheen kunnen. Zelfs Lowlands heeft een amapiano-stage toegevoegd om te zorgen dat de muziek er is," zegt Ras Sjamaan.

Muzikale interesses

Wesley Texel, ook bekend als dj Waxfiend, heeft zich de afgelopen jaren via het organiseren van feesten als Tribes en Ziongate hard gemaakt om het amapiano geluid hier te laten horen. Ook was hij betrokken bij de oprichting van Pianoland, een andere organisatie die als een van de eerste amapiano-feesten organiseerde. 

Dat het geluid hier zo aanslaat, heeft volgens hem te maken met de samenstelling van muzikale interesses in Nederland. "Amapiano heeft bepaalde slagen die veel gebruikt worden in Nederland, ook in elektronische muziek. Zo zijn veel van die slagen terug te herleiden naar reggae en Afrikaanse ritmes. Daarnaast is Nederland een groot land als het gaat om house en techno. Dat zorgt ervoor dat amapiano hier goed werkt."

Ook Ras Sjamaan sluit zich hierbij aan. "We zijn in Nederland echte house-liefhebbers. De afgelopen jaren is afrobeats ook aangeslagen, als je die twee in de blender stopt dan trek je dus veel mensen aan."

Afrobeats vs. amapiano

Toch zijn afrobeats en amapiano twee hele verschillende genres. "De kern van amapiano ligt in het elektronische gedeelte met jazzy en pianotonen, terwijl afrobeats meer draait om West-Afrikaanse invloeden van zang en melodieën", zegt Luciano Olz, mede-oprichter van Pianoland.

De origine van de muziek is ook anders. "Amapiano is duidelijk een genre vanuit Zuid-Afrika en afrobeats onderscheidend West-Afrikaans."