Mee terug van vakantie

Open je koffer in de tuin of badkamer – en 6 andere tips tegen bedwantsen

18 augustus 2022 17:31 Aangepast: 19 augustus 2022 10:09
Beeld © ANP

Het is één van de ergste plagen die je kunt hebben in je huis: bedwantsen. En juist bij terugkomst van je vakantie is het extra oppassen. Dit kleine beestje is dol op bloed van mensen en bij een beet kan je extreem rode en jeukende bulten krijgen. Voorkomen? Met deze zeven tips houd je de bedwantsen buiten de deur.

1. Bij aankomst bedden controleren

Als je op vakantie geen bedwantsen mee naar huis wilt nemen, kan je het best controleren of ze er niet zijn op je vakantiebestemming.

Plof bij aankomst daarom niet meteen op het bed, maar controleer eerst of er sporen van het beestje op het bed zitten. Volgens Max Strating van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen zijn de sporen het best te herkennen aan kleine vlekjes op het bed. "Let vooral op bloedpuntjes of zwarte puntjes en gebruik een felle (zak)lamp om het goed te zien. Vergeet daarbij niet de naden en ritsen te controleren, hier kunnen ze ook tussen zitten."

2. Koffer in de badkamer

Als je bedwantsen tegenkomt in je zoektocht of toch het zekere voor het onzekere wil nemen, bewaar dan je koffer in de badkamer van het hotel of verblijf. Dit kan je het best op de gladde vloer doen of een rekje in de badkamer. Zet de koffer in ieder geval niet tegen een muur aan. Volgens Strating komen ze zo anders zo je koffer in. "De bedwantsen zoeken een donker plekje en gaan zich in kiertjes of achter een plint verschuilen. Bij de zoektocht naar een donkere plek bestaat de kans zo dat ze dat ook in je koffer gaan zitten."

In de badkamer kan je je koffer wel tegen een muur aanzetten. "Vaak zijn dat gladde of betegelde muren, dat is een te glad oppervlak voor de bedwants om op te klimmen." 

British Pest Control Association (via Flickr) British Pest Control Association (via Flickr)

3. Koffer buiten uitpakken

Denk je toch dat je bedwantsen hebt meegenomen naar huis, dan kan je je koffer het best buiten of anders in de badkuip uitpakken. Als je geen badkuip hebt is de badkamer ook voldoende. Zo kan je goed waarnemen of er iets uitvalt tijdens het uitpakken en kan het beestje niet zomaar wegkruipen.

4. Spullen wassen of invriezen

Om van de bedwantsen af te komen, adviseert Strating om alle spullen te wassen op een temperatuur van 60 graden. "Boven de 50 graden stollen de eiwitten in de bedwantsen en gaan ze dood." De spullen die niet zo warm gewassen kunnen worden moeten minstens 48 uur ingevroren worden.  "Als je zeker wilt weten dat het beestje het niet overleeft, kan je de spullen nog twee dagen langer in de vriezer laten", adviseert Strating.

5. Koffer grondig schoonmaken

Als de spullen de koffer uit zijn, is het belangrijk om de koffer ook grondig schoon te maken met heet water. Bij koudere temperaturen bestaat de kans dat het beestje het overleeft. Let bij het schoonmaken goed op alle naden en kieren in de koffer want de beestjes kunnen zich goed verstoppen.

6. Dubbelzijdig plakband

Twijfel je na een paar dagen of je inderdaad bedwantsen hebt? Dan kan je dit checken door het bed van de muur af te schuiven en plakband te plaatsen op het onderste gedeelte van de poten van het bed. "Bedwantsen verblijven niet in het bed maar gaan in de avond op zoek naar bloed. Ze kunnen niet vliegen en zullen dan vanaf de poten het bed moeten opklimmen. Door het plakband blijven ze vastzitten en zie je dan of je bedwantsen in huis hebt", vertelt Strating.

7. Bestrijder inschakelen

Zodra je erachter komt dat je bedwantsen in huis hebt kan je het best meteen een bestrijder inschakelen. "Mensen gaan soms zelf aan de slag maar halen de beestjes niet weg op de juiste manier. De bedwantsen kunnen zich dan gaan clusteren en via naden en kieren verspreiden naar andere slaapkamers. Zo maak je het probleem dus alleen groter", aldus Strating.

Mocht je twijfelen of je bedwantsen gevangen hebt dan kan dit altijd gedetermineerd worden door het Kennis- en Adviescentrum Plagen.

Geteisterd door bedwantsen: 'Je durft nergens meer te komen'

Maria werd tweeënhalf jaar lang geteisterd door de kleine beestjes.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore