Na regen komt...

Frisser weekend op komst, daarna opnieuw zomers en warm

17 augustus 2022 12:56 Aangepast: 17 augustus 2022 12:58
Bloeiende heide op de Fransche Kampheide bij Bussum in de buurt. Verschillende struiken en bomen kleuren al geel door de droogte. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Sander Koning

Met het regenachtige weer van vandaag is het misschien moeilijk voor te stellen, maar eind volgende week wordt het opnieuw zomers. De temperatuur kan dan weer oplopen tot boven de 25 graden.

Na het noodweer van vandaag wordt het morgen alweer beter en vrijdag wordt het een graad of 24 met wat buien, verwacht meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. Op het kaartje hieronder kun je zien of het bij jou in de buurt op dit moment onweert of niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na hittegolf nu onweersbuien en dichte mist

Het weekend wordt ronduit koel, in vergelijking met de temperaturen van de afgelopen week toen er een officiële hittegolf was in Nederland. Daar is sprake van als de temperatuur in De Bilt minimaal vijf dagen boven de 25 graden komt en minimaal drie dagen boven de 30.

Het koelt wat af

Die zomerse of zelfs tropische temperaturen redden we dit weekend niet, verwacht De Jong. "Zaterdag wordt een mooie dag, met veel zon, 22 graden. Dan kun je weer eens in de tuin werken", adviseert de weerman. "Zondag wordt het ook een graad of 22, maar dan vallen er wel wat buien."

Dat geldt ook voor maandag, als er ook weer best wat regen wordt verwacht. Daarna lijkt het weer wat rustiger te worden, vertelt De Jong. "En wat zomers, hoewel er ook nog wel een buitje kan vallen."

De grote droogte in ons land zal hier niet meteen mee verdwenen zijn. Want hoe droger de grond, hoe slechter water opgenomen wordt. Hoe dat zit, leggen we je in onderstaande video uit.

Vanaf dinsdag begint het weer een beetje op te knappen. "Donderdag en vrijdag zou je dan weer wat warmere dagen kunnen krijgen met temperaturen van meer dan 25 graden", legt De Jong uit. 

Laatste hittegolf dit jaar?

Een nieuwe hittegolf ziet hij zo snel niet gebeuren dit jaar. Het helemaal uitsluiten kan hij ook weer niet. "Er is er ooit een begonnen op 23 augustus en die liep door tot in september", vertelt hij.

Maar de kans op een hittegolf wordt wel steeds kleiner naarmate de dagen weer korter worden. Hoe langer de nachten, hoe langer de temperatuur kan dalen. En hoe korter de dagen, hoe meer zon er nodig is om de temperaturen weer tot tropische hoogte te laten stijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore