Ga naar de inhoud
Omstanders grepen niet in

Fel racismedebat Italië na brute moord op Nigeriaanse straatverkoper

Omstanders zagen hoe het slachtoffer werd gedood, maar grepen niet in.

In Italië verschijnt vandaag de man voor de rechter die afgelopen vrijdag op klaarlichte dag een invalide Nigeriaanse man doodsloeg in een drukke winkelstraat. De brute moord op de 39-jarige Alika Ogorchuckwu werd door veel omstanders gezien en gefilmd, maar niemand greep in. Het drama leidt tot een fel debat, ziet correspondent Anouk Boone.

De moord in de kustplaats Civitanova Marche volgde nadat het slachtoffer zijn spulletjes probeerde te verkopen aan een 32-jarige man en zijn vriendin, en hen vroeg om wat kleingeld. Nog geen vier minuten later was hij dood.

Ogorchuckwu werd eerst geslagen met zijn eigen wandelstok, die hij nodig had sinds hij vorig jaar was geschept door een auto, en daarna tegen de grond geworpen en doodgeslagen. Ook werd hij bestolen van zijn telefoon. Het tafereel speelde zich af voor meerdere omstanders, die niet ingrepen maar de doodstrijd wel filmden met hun mobiele telefoon. Die beelden zijn op sociale media duizenden keren gedeeld.

Fel debat over racisme

Het drama leidt tot geschokte reacties in Italië, zeker omdat in dezelfde regio vaker migranten het doelwit waren van racistische aanvallen. In 2018 werden in Marche zes Afrikaanse migranten neergeschoten door een rechtsextremist, en ook in 2016 werd in de streek een Nigeriaanse man op straat doodgeslagen vanwege een racistisch motief.

Schietpartij
Lees ook:
Schietpartij Italië: man nam bewust donkere mensen onder vuur

Structureel racisme is een diepgeworteld probleem in Italië, stelt correspondent Anouk Boone. "Het land heeft in de politiek en het bedrijfsleven nog een lange weg te gaan qua diversiteit, en racisme komt op veel plekken voor. Denk aan de slechte behandeling in de schoonmaaksector of op tomatenplantages, maar je ziet het ook in voetbalstadions of gewoon op straat."

Het debat over racisme laait weer op, zeker nu er in september nieuwe verkiezingen zijn. "Vooral linkse partijen roepen rechtse partijen ter verantwoording", stelt Boone. "Partijen die ook in Marche aan de macht zijn. Zij hebben duidelijk een nationalistische inslag en zien migranten als een bedreiging."

Op insinuaties dat rechts de moord niet zou veroordelen wordt fel gereageerd. "Zo reageerde de populaire premierskandidaat Georgia Meloni woedend op een dergelijke tweet van een bekende journalist, die ze een jakhals noemde."

Krijgt
Lees ook:
Krijgt Italië straks een vrouwelijke premier? 'Ik ben Giorgia, moeder en christen'

De dood wordt ook de omstanders zwaar aangerekend. "Omdat zij dit nota bene hebben gefilmd, en hebben laten gebeuren. De situatie werd daarmee haast genormaliseerd", zegt Boone.

Verdachte ontkent racisme

De dader, de 32-jarige Italiaanse fabrieksmedewerker Fillipo Ferlazzo, kon kort na de moord worden gearresteerd en verschijnt vandaag voor het eerst voor de onderzoeksrechter, waar hij terecht staat voor moord en diefstal.

In een verklaring vanuit de gevangenis zei de man dat hij niet weet wat hem tot zijn daad heeft gedreven. Mogelijk wil zijn verdediging zijn mentale gezondheid betwisten. Ook ontkent de verdachte dat hij uit racistisch oogpunt handelde. Het onderzoek naar het exacte motief loopt nog, de politie heeft het tot nu toe over 'waarschijnlijk nutteloze redenen'.

Alika Ogorchcukwu laat zijn vrouw achter en een kind van acht. Hij woonde nu tien jaar in Italië en zijn verblijfsvergunning was onlangs verlengd. De gemeente heeft inmiddels een noodfonds geopend om de begrafenis te kunnen bekostigen en de familie financieel te kunnen ondersteunen. Voor komende zaterdag organiseert de lokale Nigeriaanse gemeenschap een grote demonstratie.

Bekijk ook: deze Italianen noemen zich met trots fascist.

01:39
In achterstandswijken patrouilleren groepen fascisten 's avonds op straat om, zoals ze zelf zeggen, de veiligheid te bewaren.