Ga naar de inhoud
Zwaarste tot nu toe

Hevig bombardement op Zuid-Oekraïense stad Mykolaiv

De brandweer in actie na het zware bombardement Beeld © ANP

De Zuid-Oekraïense stad Mykolaiv is vanochtend getroffen door hevige bombardementen. De stad ligt al veel langer onder vuur, maar volgens de burgemeester van de stad waren dit de 'zwaarste bombardementen' tot nu toe. Zeker één persoon is overleden en twee mensen raakten gewond, meldt de gouverneur van de regio.

Hij meldde ook dat eerder dit weekend de eigenaar van Nibulon is omgekomen. Het is een van de grootste agrarische bedrijven van Oekraine, gespecialiseerd in de productie en export van tarwe, gerst en maïs. Het bedrijf heeft een eigen vloot en scheepswerf.

De steenrijke Nibulon-baas en zijn vrouw werden gedood in hun huis in Mykolaiv. Heel veel woningen, meerdere scholen en een sportcomplex werden onder meer beschoten. 

Russen
Lees meer:
Russen verlaten Slangeneiland, nog steeds hevige gevechten in Oost-Oekraïne

Ook in andere delen van het land, in de noordoostelijke regio's Charkov en Soemi, sloegen bommen in, niet ver van de frontlinie. In laatstgenoemde stad viel volgens de regionale autoriteiten een dode en raakten twee mensen gewond. 

Verplichte evacuatie Donbas

President Zelenski van Oekraïne riep gisteren alle bewoners van de Donbas-regio op het gebied te verlaten. 

Zelenski
Lees meer:
Zelenski besluit tot verplichte evacuatie Donbas-regio

De Russen en pro-Russische rebellen hebben al een deel van de Donbas in handen en willen verder oprukken. Veel plaatsen in de regio Donetsk zijn het doelwit van Russische bombardementen, aldus Zelenski in een videoboodschap.

Hij vraagt iedereen gehoor te geven aan de oproep tot evacuatie: "In deze fase van de oorlog is terreur het belangrijkste wapen van Rusland."

Kijk ook: president Zelensky riep burgers op de Donbas-regio te verlaten

02:02