Ga naar de inhoud
Wel levensgevaarlijk

Politie schrapt 'oneerlijke' boete: 'We snappen dat gezin omkeerde op snelweg'

De blokkades op de A35 en A1 duurde urenlang. Beeld © ANP

Een jong gezin dat gisteren tegen de rijrichting in snelweg A35 verliet, hoeft geen boete te betalen. Tenminste, als het aan de politie Oost-Nederland ligt. Het gezin omzeilde een boerenblokkade via de oprit. "We gaan alles op alles zetten om dit te laten seponeren. Desnoods schrijven we zelf het bezwaarschrift."

En dat terwijl Ruud Leliefeld, vader van het gezin in kwestie, in eerste instantie van twee motoragenten te horen kreeg dat de maximale boete die hem boven het hoofd hing, 8700 euro was. Op Facebook schreef hij, hoe hij rond 13.45 uur stil kwam te staan op de A35, vlak voor de afslag naar de Makro in Hengelo. Bij hem in de auto zaten ook zijn vrouw en hun dochter van 9 maanden en dochter van 3. De eerste was rijp voor haar bedje, de tweede 'moe en vervelend'.

"Op dat moment hoorden we op de radio dat boeren tot 20.00 uur zouden gaan barbecueën op de autobaan. Tot 20.00 uur in de file staan was voor ons echt geen optie. We hadden geen eten en drinken voor onze dochters bij ons."

Boeren
Lees meer;
Boeren blokkeren A35 bij Almelo, ook andere wegen nog dicht door afval

Dan ziet Leliefeld 'zeker 50 auto's' over de vluchtstrook rijden en tegen het verkeer in via de oprit de snelweg verlaten. De jonge vader besluit de meute te volgen en wordt stilgezet door de politie. "We werden bestempeld als zware criminelen." Dan krijgt hij te horen wat de sancties kunnen zijn, een boete van een kleine 9000 euro dus onder meer. "We schrokken ons dood."

'Helemaal kapot'

Zijn er dan geen verzachtende omstandigheden, vroeg Leliefeld zichzelf op Facebook vertwijfeld af. "We weten nog niet hoe we gestraft gaan worden maar we zijn er helemaal kapot van."

Maar 's middags was daar een telefoontje van de politie met de strekking: geen paniek. We gaan ons best doen om deze hele zaak van tafel te krijgen.

Aannemer
Lees meer;
Aannemer gestart met opruimen A1, snelweg mogelijk tot einde middag dicht

Hoe zit dit precies, vroeg RTL Nieuws aan de politie. En klopt het dat burgemeester van Jan Pierik van de gemeente Borne, waar Leliefeld woont, er een ongerust telefoontje naar de politie over waagde?

Chantal Westerhoff van de politie Oost-Nederland vertelt dat de burgemeester gisteren inderdaad aan de telefoon hing om te informeren naar de hele kwestie. "En toen dachten wij, dit zal toch niet waar zijn, dat hiervoor beboet is?"

'Liever geen slachtoffers bestraffen'

Want de politie in het oosten van het land had hier iets anders over afgesproken: 'We willen juist heel terughoudend omgaan met het bestraffen van mensen die zelf slachtoffer zijn van blokkades van boeren. "

Boeren
Lees meer;
Boeren stoppen met blokkeren knooppunt Azelo

Westerhoff vervolgt: "We hebben op die plek gisteren politiebegeleiding gegeven aan weggebruikers, om op die manier via de toerit de snelweg af te rijden."

Alleen had het gezin van Ruud Leliefeld, net als één andere weggebruiker, volgens de woordvoerder de pech om net daarvoor al staande te worden gehouden door twee motoragenten uit Rotterdam. "Zij kwamen daar toevallig voorbij, zagen dat gebeuren en wisten niks van onze afspraken."

"Op een gegeven moment hebben de boeren hun punt gemaakt, dan is het signaal gegeven. Dan moet het ook weer ophouden."

Bij een boerenblokkade op de snelweg, is veiligheid de grootste zorg van de politie, vertelt Westerhoff. "We willen ongelukken voorkomen en zorgen dat de weggebruikers veilig zijn, maar ook de boeren. Het was ook warm. Er stonden gezinnen met kinderen, die niet allemaal flesjes water bij hebben. We kwamen ook op een punt dat we ons afvroegen: moeten we die gaan uitdelen?"

'Ze frustreren alles'

Er wordt dan als dat mogelijk is gestreefd naar goed overleg met de boeren, vertelt de woordvoerder. In dit geval gaven die aan tot 20.00 te willen blijven staan. "Maar op een gegeven moment hebben ze hun punt gemaakt, dan is het signaal gegeven. Dan moet het ook weer ophouden, want ze frustreren met zo'n blokkade alles. "

Want: "Het is een heel belangrijke verkeersader hier in het oosten. Uiteindelijk zijn er ook ambulances doorgelaten die over de snelweg moesten, en een vrouw die moest bevallen. "

Maar voor de weggebruiker zonder bevallingsnood of zwaailichten op het dak, bleef de weg urenlang geblokkeerd. En dat Ruud Leliefeld, met zijn vermoeide kleine kinderen op de achterbank, een strafbare manier koos om aan de blokkade te ontkomen, snapt in dit geval zelfs de politie.

"Wij vinden hier een straf niet op z'n plek. Vanwege de hele situatie, maar ook omdat er heel veel mensen over die toerit reden en er maar twee staande zijn gehouden. Dat is niet eerlijk. Daarom vinden wij dat dit door de vingers moet worden gezien."

'Keren op snelweg levensgevaarlijk'

Ze voegt er nog aan toe: "Ik kan niet zeggen dat we de volgende keer bij een boerenblokkade ook niet bekeuren als mensen keren op de snelweg. Want het blijft levensgevaarlijk."

Waar precies in de politiesystemen het verhaal Leliefeld hangt, weet de woordvoerder niet. "We gaan contact opnemen met de Rotterdamse agenten om het verhaal uit te leggen. En als het nodig is, schrijven we zelf het bezwaarschift."

'Geen hetze creëren'

Leliefeld zelf wil vandaag niet meer reageren op het hele verhaal. "Mijn doel is bereikt. Ik wil ook geen hetze creëren tegen de politie."

Bekijk ook: de boerenprotesten worden steeds extremer

00:46