Ga naar de inhoud
Vrouwonvriendelijk

Seksisme Amsterdams studentencorps afgestraft: geldkraan universiteiten blijft dicht

Omstreden seksistische toespraak Amsterdams studentencorps

01:06

Ook het komend collegejaar geven de Amsterdamse universiteiten en de Hogeschool van Amsterdam geen beurzen aan bestuursleden van het Amsterdams Studenten Corps. Vorig jaar ging de geldkraan dicht, na mishandelingen en vernederingen tijdens ontgroeningen. En nu is er weer grote ophef vanwege vrouwonvriendelijke uitspraken.

Een filmpje dat gisteren op Dumpert verscheen, doet een hoop stof opwaaien. Tijdens een zogenoemd Herendiner van het Amsterdamse Studenten Corps zit een grote groep leden aan mooi gedekte tafels. Borden met een lekker stukje vlees voor de neus. Allemaal gekleed in dezelfde witte blouse, nette donkere broek, donkere bretels.

Iemand speecht door een microfoon. Volstrekt duidelijk is het, zegt hij: "Dat vrouwen niks en niks meer zijn dan een...." De hele zaal vult in koor aan: "Hoer." Dat werd eerder ook al luidkeels gescandeerd.

De UvA stelt in een reactie: "Dit soort dingen vinden we echt niet kunnen. De beurzen werden vorig jaar stopgezet voor onbepaalde tijd. Om die beurzen te hervatten, is een cultuuromslag nodig. Dit soort incidenten moet uitblijven."

Seksisme tijdens lustrumfeest.

01:06

Het was niet de enige seksistische uitspraak die afgelopen weekend door de eetzaal galmde. Zo werden vrouwen 'sperma-emmers' genoemd en werd gezegd 'de nekken van vrouwen te zullen breken' om hun 'lul erin te steken'.  

Opnieuw
Lees meer:
Opnieuw grensoverschrijdend gedrag Amsterdams studentencorps

De rector van het studentencorps, Heleen Vos, schrijft in een brief naar de leden: "Ik ervaar de vrouwonvriendelijke, discriminerende woorden van de sprekers en anderen in de zaal als schokkend en kwetsend. Ik keur deze gebeurtenissen persoonlijk en als rector van de vereniging ten zeerste af."

Schorsing

Volgens haar kreeg de senaat, het bestuur van het corps, 'ontzettend veel mails en andere berichten' van leden die het 'voorval' stevig afkeuren en willen weten welke consequenties er gaan volgen. "En er zullen consequenties zijn." 

Vier sprekers die hun boekje te buiten gingen tijdens het diner, waren tijdens een evenement een dag later niet welkom. Een verder onderzoek naar de gebeurtenissen volgt. "Daaruit kunnen sancties volgen, inclusief schorsing of beëindiging van het lidmaatschap."

Beurzen
Lees meer:
Beurzen studentencorps ingetrokken na mishandeling bij ontgroening

Vanuit de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam gaat dus voorlopig geen geld naar het studentencorps, en ook geen subsidies voor activiteiten.

Ook andere sancties blijven van kracht, laat de VU in een reactie weten. Dat betekent dat de studentenvereniging zichzelf niet mag promoten of nieuwe leden mag werven op de onderwijsinstellingen.

'Des te pijnlijker'

Na de geweldsincidenten van vorig jaar werd een cultuuromslagtraject gestart binnen het ASC. Rector Heleen Vos: "Dit voorval is daarom des te pijnlijker en het laat zien dat er een lange weg te gaan is voordat in de praktijk bereikt is wat we met de cultuuromslag voor ogen hebben."

De Hogeschool van Amsterdam zegt, net als de universiteiten, de banden met de omstreden studentenvereniging pas te willen herstellen als die cultuurverandering een feit is. Opmerkelijk detail: "Het was de senator van cultuurverandering binnen het corps die deze uitspraken zondag deed.. Gaan die beurzen ooit weer worden ingevoerd? Daar ga ik geen uitspraken over doen."

RTL Nieuws heeft Vos aanvullende vragen gesteld, onder meer of er nog oprecht vertrouwen bestaat in het bereiken van een cultuuromslag. Zij geeft aan vragen later vandaag te zullen beantwoorden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore