Ga naar de inhoud
Twee kandidaten

Liz Truss of Rishi Sunak? Een van deze twee volgt Johnson op als premier

Rish Sunak, links, of Liz Truss. Een van deze twee wordt de nieuwe premier.

In Groot-Brittannië heeft de Conservatieve Partij zojuist bekendgemaakt wie gaat strijden om de opvolging van Boris Johnson als premier. Twee kandidaten zijn overgebleven: de voormalige minister van Financiën Rishi Sunak, en de huidige minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss.

De leden van de partij, zo’n 200.000 zijn dat er, kiezen komende weken per poststem hun favoriet. Na de zomer maakt de partij bekend wie heeft gewonnen. Tot nu toe won Sunak alle interne stemrondes, en als hij weer wint zou hij met zijn Indiase afkomst de eerste premier van kleur worden.

Maar het is geen gelopen race, zegt correspondent Anne Saenen. "Het waren nu steeds de parlementariërs die kozen, voor Sunak. Maar het zijn de partijleden die de uiteindelijke uitslag bepalen. Volgens de bookmakers is bij hen Truss favoriet. Dat blijkt ook uit peilingen", aldus Saenen.

Problemen

De nieuwe premier erft een land met grote economische problemen. De inflatie is met 11 procent torenhoog. Rishi Sunak werd populair omdat hij als minister van Financiën tijdens de coronacrisis riante steunpakketten opzette voor burgers en bedrijven. "Hij zegt; 'toen hebben we veel uitgedeeld, nu moeten de belastingen omhoog'. En daar maakt iedereen zich heel druk om. Truss belooft de belastingen te verlagen. Dat valt natuurlijk goed bij de achterban", aldus Saenen.

'Hasta la vista, baby'

Boris Johnson zelf heeft vandaag officieel afscheid genomen van het parlement, met een van acteur Arnold ‘Terminator’ Schwarzenegger geleende tekst. 'Hasta la vista, baby' zegt hij tegen zijn collega’s.

Een reeks van schandalen, denk aan de feestjes op Downing Street Ten tijdens de lockdown, kostte de flamboyante Johnson uiteindelijk de kop. Hij trad begin juli af. Johnson blijft wel aan, tot de Conservatieve Partij zijn opvolger heeft gekozen. Die wordt namelijk automatisch de nieuwe premier.

Op 5 september maakt de Conservatieve Partij bekend wie dat is geworden.