Ga naar de inhoud
Solidariteitsactie boeren

Trucker aangehouden na dodelijk ongeluk door blokkade op A28

Ambulances op de plek van het ongeluk. Beeld © Persbureau Meter

Het Openbaar Ministerie (OM) in Noord-Nederland verdenkt twee mannen van 55 jaar van het veroorzaken van een ongeluk op de A28 bij Beilen waarbij een 56-jarige motorrijder uit Amersfoort is overleden. Een van hen zette zijn vrachtwagen stil op de snelweg, op het moment dat er een solidariteitsactie was afgekondigd voor de boeren.

De trucker uit Mill zette afgelopen vrijdag rond 15.00 uur zijn vrachtwagen stil op de A28. Daardoor ontstond achter hem een file. In die file gebeurde het fatale ongeluk, waarbij de 55-jarige bestuurder van een bestelbus en de motorrijder betrokken waren. Die laatste kwam ter plaatse om het leven. De man die de bestelbus bestuurde, is net als de vrachtwagenchauffeur aangehouden.

Levensgevaarlijke situaties

Het OM wil vanwege het onderzoek niet zeggen waarom de man zijn vrachtwagen stilzette en benadrukt alleen hoe gevaarlijk dit soort acties kan zijn. "Het stilzetten van voertuigen op doorgaande wegen kan leiden tot levensgevaarlijke situaties. Dat blijkt wel uit het tragische ongeval van afgelopen vrijdag", zegt hoofdofficier van justitie Diederik Greive.

Boerenactiegroep Agractie riep Nederlanders op zich solidair te tonen met de boeren door vrijdag 15 juli om 15.00 uur voor 15 minuten het werk stil te leggen. Op allerlei plekken in het land werd op bijvoorbeeld snelwegen het verkeer stilgelegd. Bekend was al dat op een andere plek op de A28, ter hoogte van Elspeet, deze actie was uitgevoerd, en ook op de A1 en A50.

Op vrije voeten

Het OM wil echter niet zeggen of het fatale ongeluk is veroorzaakt door een solidariteitsactie, die op dat tijdstip plaatsvond. Op dit moment is het onderzoek naar het dodelijke ongeluk in volle gang, meldt het OM. Beide verdachten zijn afgelopen weekend verhoord en daarna op vrije voeten gesteld. Hun rijbewijzen zijn ingenomen. De mannen blijven verdachten in dit onderzoek.