Ga naar de inhoud
'Geen alcohol meer'

Wangedrag Formule 1-fans, is dat wel aan te pakken? 'Dronken mannen zijn haantjes'

Heel veel oranje op de tribunes Beeld © ANP

Onbeschoft, seksistisch gedrag van dronken, mannelijke Max Verstappen-fans dreunt een dag na de Formule-1-race in Oostenrijk nog na. De organisatie van de Formule 1 noemt het wangedrag onacceptabel, maar is er wat tegen te doen? "Compleet droogleggen, da's het enige wat helpt."

De telefoon van Svenja Tillemans, oprichter van de fanclub Formule 1 Vrouwen, staat roodgloeiend vandaag. "Dit is zo erg wat er nu gebeurt", vertelt ze tegen RTL Nieuws. "Ik kreeg net nog een berichtje van een moeder die vertelde dat haar dochter, begin twintig, in haar billen werd geknepen toen ze drinken ging halen." Boos voegt Tillemans toe: "Blijf toch gewoon met je poten van vrouwen af."

'Lekkere kont'

Zelf was ze niet op circuit Red Bull Ring in Spielberg afgelopen weekend. Maar tijdens eerdere racetrips kreeg ze ook de nodige opmerkingen naar haar hoofd geslingerd: "Wat een lekkere kont heb je, daar kijk ik graag naar."

De raceliefhebster is niet op haar mondje gevallen en pareert zulke opmerkingen met gemak: "Ik zeg dan: beetje zonde van je geld. Betaal je 400 euro voor een kaartje en ga je naar mijn billen kijken."

Klachten
Lees meer:
Klachten over Max-fans in Oostenrijk, Formule 1 doet onderzoek

Klip en klaar is het voor haar dat seksistisch gedrag in de Formule 1-wereld niet dit weekend op de tribunes in Oostenrijk is uitgevonden. Wel wil ze benadrukken: "Negentig procent van de mensen gedraagt zich over het algemeen prima bij de races en maakt er een mooi feest van."

Mooiste raceweekend

Maar de kleine groep die er een potje van maakt, zorgt er nu wel voor dat de Nederlandse Max Verstappen-fans er wereldwijd niet al te best opstaan. "We komen nu heel slecht in het nieuws. En daarom moeten we er in Zandvoort in september een heel mooi feest van zien te maken, voor mannen en vrouwen."

Hoe dat dan moet? "Geen alcohol op het circuit, laten we daarmee beginnen. In Barcelona op het circuit mag je ook niet drinken. Ik ben daar weleens geweest, dat was mijn mooiste raceweekend ooit."

Bas van Bodegraven is Formule 1-liefhebber in hart en nieren. Hij heeft er zelfs zijn werk van gemaakt. Hij verkoopt tickets voor onder meer de Grand Prix in Oostenrijk; kaartjes en camping. En hij reist met z'n vrouw in een camper van race naar race en laat zich daarbij sponsoren. Een soort race-influencer is hij, heel actief op social media.

"Max heeft een heel oranje leger op de been gebracht. Het is nu veel meer een volkssport."

En ja, hij zag dit weekend in Oostenrijk hoe vrouwen op het circuit werden toegezongen door dronken mannen. "Sommige mannen zijn haantjes, zeker als ze drinken. Als er een vrouw voorbijkomt, dan zingen ze met z'n tienen: daar moet een piemel in." Zijn oordeel: "Walgelijk." Maar het ging om een kleine groep, wil ook hij benadrukken.

Van Bodegraven zag de sfeer op de tribunes wél flink veranderen sinds de doorbraak van Max Verstappen. "Max heeft een heel oranjeleger op de been gebracht. Het is nu veel meer een volkssport. Niet alleen de echte liefhebbers van autosport gaan nu naar de grand prix, ook de mensen die vooral willen feesten. Sommigen kopen een kaartje en kijken niet eens naar de race, maar gaan bier drinken in de fanzone."

Geen
Lees meer:
Geen groot oranjefeest in Oostenrijk, Verstappen tweede achter Leclerc

Hij vervolgt: "Het eerste liedje dat daar na afloop van de wedstrijd werd gedraaid, was: Joost is anders geaard, een carnavalsliedje. En dan roepen dronken mannen ook heel hard: homo!"

Droogleggen

Een sfeer waarin normen en waarden makkelijk vervagen? In elk geval wel bij sommige mannen die zo dronken zijn dat ze, om met de woorden van Max Verstappen te spreken, beter naar huis kunnen gaan om 's ochtends weer nuchter wakker te worden.

Hoe je het probleem aanpakt? Ook Van Bodegraven zegt: "Compleet droogleggen, da's het enige wat helpt denk ik."

Gedragspsycholoog Sabine Jansen ziet nog wel wat meer mogelijkheden. De pakkans vergroten bijvoorbeeld: "Het is een heel groot evenement waarbij mensen zich redelijk anoniem voelen. Het is geen cultuur waarin mensen snel op hun gedrag worden aangesproken. Veel mensen weten ook niet waar ze het moeten melden als ze lastig worden gevallen. Je zou dus een heel duidelijk meldpunt kunnen inrichten om de pakkans groter te maken als mensen zich misdragen."

Maar waarom doen ze het eigenlijk, die mannen? Is het alleen de alcohol? "In sommige groepen wordt heel erg de grens opgezocht, heerst een cultuur van stoerdoenerij. Om zich verbonden te voelen met de groep, conformeren mannen zich aan de groepsnormen. Dan treedt er een soort depersonalisatie op. Ze gaan op in de groep en vergeten hun eigen normen een beetje."

En het mag duidelijk zijn: "Dat wordt versterkt door alcohol."

De Formule 1 stuurde direct bovenstaand statement uit. Hoopgevend, vindt Jansen. "Dat dit direct wordt opgemerkt en veroordeeld, is heel goed. De organisatie moet zich daarin ook duidelijk uitspreken."

Ze vervolgt: "Autoriteitsfiguren die zeggen dat zulk gedrag niet oké is, dat is heel belangrijk om een cultuur te kunnen veranderen. Daarom is het ook heel goed dat Max Verstappen zich meteen veroordelend heeft uitgesproken. En dat moeten andere coureurs ook doen."

Formule
Lees meer:
Formule 1 en Red Bull over misdragingen fans bij GP: onacceptabel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore