Ga naar de inhoud
'Dronken gekken'

Klachten over Max-fans in Oostenrijk, Formule 1 doet onderzoek

Een zee van Max-fans in Oostenrijk. Beeld © ANP

De Formule 1 bekijkt een aantal meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en ander wangedrag op de tribunes bij het racecircuit in Oostenrijk, waar dit weekend de Grand Prix is gereden. Dat meldt de organisatie op Twitter. Het grensoverschrijdende gedrag zou eerder dit raceweekend al hebben plaatsgevonden. Vooral de Nederlandse fans van Max Verstappen zouden zich eraan schuldig hebben gemaakt.

Op datzelfde Twitter circuleren meerdere klachten van grensoverschrijdend gedrag. Een meisje dat bij het circuit ijs verkoopt aan bezoekers zou voortdurend lastig zijn gevallen door 'oudere dronken mannen'. 

Ook zouden er racistische en homofobe uitlatingen over de tribunes zijn gevlogen. Een twitteraar geeft aan de race vandaag waarschijnlijk maar niet meer te gaan kijken. 

'Dronken gekken'

Een vrouwelijke fan van Verstappen schrijft: "Het is zo krankzinnig. Ik zit daar als Max-fan en voel me ongemakkelijk over hoe deze dronken gekken zich misdragen." 

De Formule 1 schrijft op de hoogte te zijn van de klachten en noemt de door fans gemaakte opmerkingen 'compleet onacceptabel'. Er is gesproken met de beveiliging en er wordt ook contact opgenomen met de vrouwen die melding maken van wangedrag, zo staat in een Tweet.

Een twitteraar heeft een flink aantal klachten onder elkaar gezet. 

De Nederlandse Thijs schrijft, ook op Twitter, dat hij vorig jaar in Oostenrijk een soortgelijke ervaring had. "Elke keer dat er een vrouw of meisje langsliep voor tribune T4, werd er geroepen en gefloten. Zelfs vaders met hun kinderen, mensen in alle leeftijdsgroepen, deden het."

Hij besluit met te zeggen dat dit gedrag niet oké is: "En je plaatst er andere fans mee in een kwaad daglicht."