'Ook voor onze veiligheid'

Kabinet akkoord met toetreding Zweden en Finland tot NAVO

05 juli 2022 13:48
Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Beeld © ANP

Het kabinet is akkoord gegaan met de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Beide landen besloten tot aansluiting bij het bondgenootschap na de inval van Rusland in Oekraïne. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken spreekt van een 'wezenlijke stap voor onze veiligheid'.

Volgens de minister zijn Zweden en Finland veiliger binnen de NAVO, maar profiteert Nederland er ook. "Wij zijn er veiliger door, omdat NAVO verder wordt versterkt. Dit zijn voor Nederland twee belangrijke bondgenoten uit EU die nu ook lid worden van de NAVO. Twee landen die hun militaire zaken goed op orde hebben."

Snel door beide Kamers

Het kabinet stuurt de wet nu naar de Raad van State voor een spoedadvies. Naar verwachting is dat advies donderdag rond, waarna het ontwerp naar de Tweede en Eerste Kamer wordt gestuurd. Hoekstra hoopt dat beide Kamers daarna spoedig tot behandeling zullen overgaan.

Eerder op de dag tekenden de dertig lidstaten van de NAVO al het document waarmee het toetredingsproces van Zweden en Finland kan beginnen. De vervolgstap is dat alle landen het document ratificeren. Dat proces gaat de komende weken en maanden duren. Vooral naar Turkije wordt met zorg gekeken, omdat het land de afgelopen weken de toetreding blokkeerde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Zweden en Finland bij NAVO? 'Turkije wil druk nog maximaal opvoeren'

Het land eiste tijdens de NAVO-top in Madrid toezeggingen over onder meer het aanpakken van de Koerdische PKK. Deze organisatie wordt door Turkije als terroristisch beschouwd.

De Turkse president Erdogan zei na afloop van de top dat hij "niet alleen woorden, maar ook daden" wil zien. Zolang daden uitblijven, "is er geen sprake van" dat hij de goedkeuring van het Turkse parlement vraagt voor hun toetreding.

Miniatuurvoorbeeld
Op de NAVO-top:

Turkije maakt weg vrij voor toetreding Zweden en Finland tot NAVO

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore