Weer naar de prikstraat

GGD'en gaan zich voorbereiden op nieuwe ronde coronavaccinaties

04 juli 2022 18:36 Aangepast: 04 juli 2022 19:47
Waarschijnlijk na de zomer weer naar de prikstraten. Beeld © ANP

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid heeft het RIVM en de GGD'en gevraagd om zich voor te bereiden op een nieuwe ronde coronavaccinaties. Helemaal zeker is het nog niet, maar waarschijnlijk start die na de zomer.

Zoals ook bij de vorige vaccinatiecampagnes, komen dan als eersten de meest kwetsbaren aan de beurt. Zo hoopt het kabinet dat zij beschermd zijn 'tegen ernstige ziekte in het najaar en de winter'.

Personeel zoeken

Hoewel het nog niet honderd procent zeker is dat de prikronde na de zomer start, heeft Kuipers de betrokken partijen dus al wel gevraagd zich erop voor te bereiden. De GGD'en moeten personeel werven en opleiden.

Daarmee moeten de GGD'en binnen drie weken dan straks opschalen, om een half miljoen vaccinaties per week te kunnen zetten. In de drie weken erna kan het aantal doorgroeien naar anderhalf miljoen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Minister Kuipers: corona neemt toe, roept op tot basismaatregelen en herhaalprik

Vorige maand riep de minister op de basismaatregelen weer op te volgen. Door afstand houden waar mogelijk, handen wassen en testen bij klachten hoopt hij sneller oplopen van het aantal coronabesmettingen te voorkomen. Ook riep hij zestigplussers op om hun tweede herhaalprik te halen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Duitser liet zich 87 keer vaccineren, wat doet dat met je lichaam?

Kuipers stelde toen dat een nieuwe vaccinatiecampagne niet nodig was. Dat is op dit moment nog onveranderd, maar de kans is groot dat er na de zomer dus wel een nieuwe prikronde komt. Het kabinet houdt rekening met een scenario waarbij iedereen vanaf 18 jaar zich weer kan laten vaccineren. 

Herhaalprikken zoals nu worden gezet, zijn bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder. Boosters kan iedereen halen. In beide gevallen is het idee dat door vaccinatie het afweersysteem verbeterd wordt, nadat de werking van een vorige prik verminderd is. 

Voor de herhaalprikken worden op dit moment de vaccins gebruikt van Pfizer en Moderna. Of dit ook de enige prikken zijn die in het najaar gebruikt gaan worden als het tot een grootschalige nieuwe vaccinatiecampagne komt, is niet bekend. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore