Ondanks successen

President Biden nog minder populair dan Trump – hoe kan dat?

23 juni 2022 21:44 Aangepast: 27 juni 2022 10:48
Een van de grootste uitdagingen van president Biden zijn de torenhoge gasprijzen. Beeld © ANP

Het gaat niet goed met de populariteit van Joe Biden. Op zijn 519de dag als president van de Verenigde Staten is hij zelfs minder geliefd dan zijn controversiële voorganger Donald Trump. Hoe komt dat?

Vanaf dag 189 van zijn ambtstermijn gaat het gestaag naar beneden: het populariteitscijfer van de 'How (im)popular is Joe Biden?'-grafiek. Dat was 28 juli 2021. Gebeurde er toen iets bijzonders? Niet echt. President Biden kreeg Sviatlana Tsikhanoeskaja op bezoek in het Witte Huis, een Belarussische politieke activist die in 2020 meedeed met de verkiezingen in haar land in een poging president Loekasjenko van de troon te stoten.

Een logischer aanwijzing voor zijn impopulariteit lijkt eerder in een opvallende reactie van een Twittergebruiker te zitten, iemand die aangeeft dat de benzineprijzen toen Trump nog president was een stuk lager waren dan nu Biden in het Witte Huis zit.

Populariteitsgrafiek

De website FiveThirtyEight baseert zich met zijn grafiek op alle landelijke polls die er zijn over de populariteit van Biden, met een uitgebreid ratingsysteem dat zich verhoudt tot de betrouwbaarheid van de betreffende poll. Ze begonnen met deze grafiek toen Donald Trump de 45ste president werd van de Verenigde Staten en zijn terug gaan rekenen tot Harry Truman, de 33ste president van de Verenigde Staten.

Eind vorig jaar was er al enorme kritiek op de Amerikaanse president en uitten tegenstanders die op een bijzondere manier:

Inmiddels zijn we op dag 519 van de ambstermijn van Joe Biden. Zijn populariteit is met 39,3 procent lager dan de 42,4 procent die Trump op zijn 519de dag haalde. Wat is er aan de hand?

Helft van het land tegen

Volgens correspondent Erik Mouthaan heeft de impopulariteit van Biden verschillende redenen: "Amerika is hartstikke verdeeld. Als je de verkiezingen wint als Democraat heb je sowieso al de helft van het land tegen je, namelijk alle Republikeinen. Maar op dit moment lijkt iedereen wel ontevreden met Biden. Veel Republikeinen denken nog steeds dat de verkiezingen zijn gestolen van Trump. De Democraten zijn teleurgesteld omdat ze Biden niet links genoeg vinden en de gematigde Republikeinen zijn ontevreden met de stijgende prijzen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bestorming Capitool onderzocht: maken onthullingen iets los in verdeeld VS?

Op papier heeft de overheid van Biden meetbare prestaties geleverd. Er zijn zes miljoen nieuwe banen bijgekomen in 2021, wat er mede voor zorgde dat de werkloosheid in de VS met zo'n 2,5 procent daalde. Het laagste percentage in de VS sinds 1969. De minimumlonen zijn bovendien gestegen.

Reddingspakket

Mouthaan: "Hij kwam met een reddingspakket voor de economie, waardoor die er nu goed voorstaat. En een enorm financieringsplan om de infrastructuur een boost te geven is er ook succesvol doorheen gekomen."

Amerikaanse president Joe Biden spreekt over de stijgende gasprijzen. Amerikaanse president Joe Biden spreekt over de stijgende gasprijzen.

Maar er zijn ook pijnlijke gebeurtenissen geweest in de eerste anderhalf jaar van Bidens presidentschap. Het staken van de missie in Afghanistan na twintig jaar, waardoor de taliban binnen no-time alle westerse ontwikkelingen weer tenietdeden. De inflatie waar Amerika, net als een groot deel van de rest van de wereld, mee kampt. Afgelopen december was de inflatie in de VS het hoogst in veertig jaar tijd. En, zoals de twitteraar op die bewuste 28ste juli 2021 al zei: de brandstofprijzen in de VS zijn nog steeds erg hoog.

Volle tank onbetaalbaar

"Benzine was altijd spotgoedkoop in Amerika, maar is heel duur geworden. En in een land waarin iedereen een auto heeft, hakt dat er enorm in. Zoiets merk je direct in je portemonnee. Dan kun je het hebben over alle lange termijndoelen die Biden bereikt heeft, maar als je vervolgens je volle tank niet meer kan betalen? Dan wordt de onvrede groot", zegt Mouthaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OPEC+ gaat meer olie oppompen, toch stijgt de olieprijs

Daarnaast zit Biden met een imagoprobleem. Hij wordt door velen, en niet alleen in de VS, toch gezien als een heel oude man. Er zijn eindeloos veel montages op sociale media te vinden, waarin Biden niet uit z'n woorden komt, met teksten als 'Biden dement?' in de titel. Kort geleden ging er nog een video van Biden viraal waarin hij nogal knullig ten val komt met z'n fiets.

Het valt niet te ontkennen dat Biden inderdaad oud is. De oudste president die de VS ooit heeft gehad. "Er is een soort industrie om hem heen gebouwd om hem te ontmaskeren als een seniele man. Maar als je uren naar z'n speeches luistert, dan komt hij totaal niet zo over. Tuurlijk, het is een man van 79, hij verspreekt zich soms, maar dat wisten de Amerikanen ook voor hij president werd. Toch hebben ze op hem gestemd. En Trump is ook al 76."

Niet genoeg zichtbaar

De overwinningen van Biden lijken niet aan hem te kleven. Hoewel hij dus successen heeft behaald, is dat niet zo zichtbaar voor kiezers. "Biden is niet vaak op pad. Al die infrastructuur die gefinancierd wordt vanuit de overheid bijvoorbeeld, je ziet hem nooit bij een nieuw gebouwde brug staan om te zeggen: kijk jongens, dat hebben wij toch mooi voor elkaar gekregen."

De volgende verkiezingen zijn in 2024. Biden is op de helft. Hij heeft in principe nog genoeg tijd om z'n dalende populariteit goed te maken. "En dan kan hij wel terugkomen op zijn prestaties: de economische successen, en dat iedereen een coronavaccin heeft gekregen bijvoorbeeld."

Tussentijdse verkiezingen

Dichterbij zijn de tussentijdse verkiezingen, die komende november plaatsvinden. "Het Huis van Afgevaardigden wordt gekozen en de Democraten stevenen af op een enorm verlies in het parlement." En dan wordt het nog moeilijker voor Biden om goedkeuring in het parlement te krijgen en draagvlak te vinden voor zijn grote plannen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerika in de ban van voorverkiezingen, hoe machtig is Donald Trump nog?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore