Ga naar de inhoud
Russisch geld onwenselijk

Kamer wil onderzoek naar herkomst partijfinanciering mogelijk maken

Een groot deel van de Kamer vermoedt dat Forum voor Democratie en PVV financiële steun krijgen vanuit Rusland. Beeld © ANP

De Tweede Kamer neemt geen genoegen met de weigering van de Algemene Rekenkamer om onderzoek te doen naar de financiering van Nederlandse politieke partijen en politici door Rusland. Het parlement vraagt nu aan de Raad van State hoe dit wel onderzocht zou kunnen worden.

Afgelopen maart nam de Kamer met grote meerderheid een motie aan van GroenLinks-voorman Klaver. Daarin werd de Rekenkamer gevraagd te onderzoeken of en, zo ja, hoe politieke partijen, politici en belangenorganisaties zijn gefinancierd 'met geld uit de Russische Federatie of met geld van Russische (rechts)personen'.

Stapelen
Lees ook:
Stapelen met potjes: zo komen politieke partijen aan geld

Een groot deel van de Kamer vermoedt dat Forum voor Democratie en PVV financiële steun krijgen vanuit Rusland. Dat vermoeden is mede gevoed doordat Forum en PVV beiden geen steun gaven aan het invoeren van sancties tegen Rusland na de invasie van Oekraïne. Om vast te kunnen stellen of het vermoeden klopt, is onderzoek nodig.

Geldstromen

De Rekenkamer laat weten zich niet bevoegd te achten dit onderzoek te doen. De Kamer legt zich daar niet bij neer en wil nu van de Raad van State weten wat er moet gebeuren om onderzoek naar de geldstromen toch mogelijk te maken.

Politici
Lees ook:
Politici massaal op je tijdlijn: budget onlinecampagnes fors verhoogd

Het vermoeden is dat daarvoor een wetswijziging nodig is. De Raad van State moet aangeven wat er precies moet gebeuren.

Buitenlandse steun is onwenselijk

GroenLinks-leider Klaver steunt een eventuele wetswijziging van harte. "Buitenlandse financiële steun aan politieke partijen en politici is onwenselijk en gevaarlijk voor de democratie. Daarom is het belangrijk dat er wettelijke mogelijkheden komen om onderzoek te doen naar deze geldstromen en deze bloot te leggen."