Ga naar de inhoud
Duizenden dakloos

Meisje (3) symbool voor aardbeving Afghanistan: 'Enige overlevende van familie'

Beeld © @ziarmal1992/ANP

Een dag na de verwoestende aardbevingen in Afghanistan gaat een foto van een klein meisje de wereld over. Haar verhaal lijkt symbool te staan voor de ellende van de duizenden slachtoffers.

Een klein meisje staart beduusd voor zich uit. Haar donzige dunne haartjes verraden haar jonge leeftijd. Ze draagt grote witte oorbellen, die bijzonder genoeg nog schoon lijken. Het wollige vest dat ze draagt, lijkt niet te matchen met het groene jurkje wat er onder vandaan komt. Haar gezichtje is bedekt met een laag stof.

Dat stof komt van het huis achter haar, waar de muur van de bovenverdieping is weggeslagen. Voor het huis ligt een berg stenen. Verder een hele hoop zand. Bij de foto van het meisje staat een tekst. "Dit kindje is waarschijnlijk het enige nog levende lid van haar familie. Er zijn geen levende familieleden gevonden. We schatten haar drie jaar oud."

Ze is één van de vele slachtoffers van de aardbeving in Afghanistan dinsdag. De autoriteiten melden dat zeker duizend doden zijn gevallen. Dit aantal loopt waarschijnlijk nog op omdat er nog veel mensen onder het puin liggen. Nog eens 1500 mensen zijn gewond geraakt. Duizenden mensen zijn hun huis kwijt.

Afgelegen gebieden

Het epicentrum van de aardbeving lag in de stad Khost, in de Oost-Afghaanse provincie met dezelfde naam. Hulp komt er maar langzaam op gang. De zwaarst getroffen provincie Paktika ligt enorm afgelegen. Het is een bergachtig gebied waardoor humanitaire troepen slachtoffers maar moeilijk kunnen bereiken. Ook de provincies Khost en Nangarhar kennen datzelfde probleem. Er zijn helikopters ingezet om beter naar mensen te kunnen zoeken.

De enorme aardbeving komt op een moment van crisis in Afghanistan. Miljoenen Afghanen lijden honger. 14 miljoen kinderen zijn ondervoed. Het land zit in een enorme economische crisis, er is bijna geen geld voor grootschalige reddingsacties. Op beelden van persbureaus is te zien dat mensen met hun handen proberen slachtoffers uit het puin te halen. Of er überhaupt graafmachines zijn, is onduidelijk.

Hulpverlening stroef

Afghanistan heeft de rest van de wereld om hulp gevraagd, maar de verhoudingen zijn stroef sinds de taliban er weer aan de macht zijn. Er zijn bijna geen internationale hulpverleners meer in het land. Pakistan, Japan en Zuid-Korea hebben als enige landen hulp toegezegd. De grootste hulp zal van de Verenigde Naties moeten komen. Die geven aan onderweg te zijn met noodhulp, zoals voedsel, medisch materiaal en hulpverleners.

Zeker
Lees ook:
Zeker duizend doden bij zware aardbeving in Afghanistan, honderden vermist

Het meisje onder het stof is het gezicht geworden van de ramp in Afghanistan. Haar verhaal is verbonden aan een crowdfundingcampagne die is opgezet om slachtoffers van de aardbeving financieel te ondersteunen.

Bekijk ook: Veel doden bij aardbeving Afghanistan

01:35
"Bij ons zijn kamers ingestort, maar wij zijn goddank ongedeerd."