Ga naar de inhoud
'Invloedrijkste Nederlander'

Kim Putters wordt de nieuwe voorzitter van de SER

Kim Putters. Beeld © ANP

De oud-directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), Kim Putters, wordt de nieuwe voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Putters volgt Mariëtte Hamer op, zij verliet de SER in april.

Putters kan rekenen op de unanieme steun van werkgevers en werknemers. Ook de kroonleden steunen zijn voordracht. Putters is hoogleraar, voormalig senator en was de afgelopen jaren directeur van het SCP. Hij werd door de Volkskrant bestempeld als 'invloedrijkste Nederlander', vanwege de invloed van het SCP op het kabinetsbeleid.

PvdA

Putters is, net als Hamer, lid van de PvdA. Verantwoordelijk minister Van Gennip (Sociale Zaken, CDA) had een partijgenoot op het oog. Het zou gaan om een vrouwelijke CDA'er met buitenland-ervaring. Maar inmiddels zijn de SER en de minister het eens over de voordracht van Putters.

SCP:
Lees ook:
SCP: coronacrisis raakt iedereen (maar niet iedereen even hard)

Het officiële besluit tot de benoeming van Putters, die in Den Haag hoog in aanzien staat, wordt aanstaande vrijdag bekrachtigd in de wekelijkse ministerraad.

Wat is de SER?

De SER is het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet over sociaal economische vraagstukken. In de SER zitten vertegenwoordigers van vakbonden, werkgevers en onafhankelijke kroonleden. Akkoorden die in de SER worden gesloten zijn voor een kabinet belangrijke leidraden die moeilijk te negeren zijn.

Bron: Stephan Koole, Roel Schreinemachers en Fons Lambie
Meer over