Stereotypen ontkracht

Vrouwelijke dieren net zo agressief en op seks gericht als mannetjes

13 juni 2022 19:47 Aangepast: 13 juni 2022 19:48
Vrouwtjesdieren kunnen net zo losbandig, competitief en agressief zijn als mannetjes. Beeld © iStock

Mannelijke dieren zijn agressief en gaan hun geslacht achterna, terwijl vrouwelijke dieren juist terughoudend, kieskeurig en kuis zijn. Mannen hebben de broek aan en vrouwen zijn alleen goed voor de voortplanting. Dit soort seksistische stereotypen domineren het dierenrijk al tientallen jaren. Maar daar klopt helemaal niets van, blijkt uit nieuw onderzoek.

De Britse zoöloog Lucy Cooke heeft voor haar nieuwe boek de stereotypische verhoudingen onder de loep genomen. Hieruit bleek dat vrouwelijke dieren al sinds de tijd van Charles Darwin onderschat worden.

'Misplaatst en onjuist'

"Deze stereotypen zijn volledig misplaatst en onjuist als je kijkt naar de diversiteit van het dierenrijk", vertelt Cooke aan de Amerikaanse nieuwssite CNN. Zo kunnen vrouwtjesdieren net zo losbandig, competitief en agressief zijn als mannetjes; van slachtende stokstaartjes tot gevlekte hyena's met een clitoris van 20 centimeter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze boeddhistische Drent vangt dieren en mensen op in zijn ganzenparadijs

Neem bijvoorbeeld die Afrikaanse gevlekte hyena, zegt Cooke. Haar onderzoek naar onder meer deze hyena heeft licht geworpen op het onderbelichte veld van 'vermannelijkte vrouwtjes'.

Clitoris van 20 centimeter

Zo hebben vrouwelijke hyena's een clitoris van zo'n 20 centimeter die eruitziet als een penis en, net als een penis, hard kan worden. Daarnaast zijn vrouwelijke gevlekte hyena's groter en agressiever dan mannetjes en wordt een groep hyena's geleid door een alfavrouw. 

Een gevlekte hyena. Een gevlekte hyena.

"Het is voor sommige biologen moeilijk om een vrouwelijke alfa te accepteren", vertelt Cooke aan CNN. "Veel mensen voelen zich oncomfortabel bij het idee dat vrouwtjes net zo seksueel actief en agressief kunnen zijn als mannetjes."

Duizenden keren seks

Zo hebben vrouwelijke chimpansees bijvoorbeeld duizenden keren seks met tientallen mannetjes, om maar vijf jongen te krijgen. En een vrouwtjesleeuw kan in haar vruchtbare periode wel honderd keer seks hebben op een dag met meerdere mannetjes. 

Naast dat dit de kans op zwangerschap enorm vergroot, is het voor sommige dieren ook een overlevingsstrategie, legt ze uit. Door seks te hebben met meerdere mannetjes, is het onduidelijk wie de vader is. Hierdoor worden de jongen beter beschermd en is er een grotere kans dat een mannetje helpt bij het zorgen voor de jongen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na de wolf is nu de eland op weg naar Nederland: zijn we daarop voorbereid?

Cooke noemt het stereotype van een alfamannetje net zo schadelijk voor mannen als voor vrouwen. "Dat geeft het idee dat mannen agressief en competitief moeten zijn."  

Dictatoriale vrouwtjes

Want ook vrouwelijke dieren kunnen agressief en de alfa van de groep zijn. Ze noemt de stokstaartvrouwtjes als voorbeeld. Die worden door hun moeder verstoten of vermoord als ze zich kunnen voortplanten. Deze moeder, vaak de alfavrouw van de groep, wil namelijk de enige zijn die voor nakomelingen kan zorgen. "Het is een beetje dictatoriaal", zegt Cooke.

De zoöloog vertelt aan CNN dat ze veel kritiek heeft gekregen op haar boek. "Het heeft ontzettend veel mensen beledigd. Zij konden zich niet voorstellen dat een vrouw ook allesbehalve vriendelijk konden zijn."

Bekijk ook: Geliefde hond blijkt vos

Een gezin in Peru kocht een puppy op de zwarte markt, maar toen het beestje volwassen werd, bleek het geen hond te zijn, maar een vos.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore