Ga naar de inhoud
Ruim een week vermist

'Lichamen gevonden in zoektocht naar vermiste journalist en reisgenoot Brazilië'

Dom Phillips aan het werk. Beeld © ANP

Na een vermissing van ruim een week zijn in het westen van het Braziliaanse Amazonewoud twee lichamen gevonden. Mogelijk gaat het om de stoffelijke resten van de Britse journalist Dom Phillips en zijn Braziliaanse reisgenoot Bruno Pereira, een expert op het gebied van de oorspronkelijke bewoners van het regenwoud. Al wordt dat ontkend door de Braziliaanse politie.

De vondst van de lichamen wordt gemeld door de Britse krant The Guardian, de werkgever van Phillips. Ook de Braziliaanse nieuwszender G1 doet melding van de vondst, op basis van de vrouw van Phillips.

Volgens de Braziliaanse politie staat niet vast dat er een nieuwe vondst is gedaan, laat staan dat het daadwerkelijk om de lichamen van Phillips en Pereira gaat. Die bewering noemt zij 'ongegrond' en de berichtgeving zou onjuist zijn.

De afgelopen dagen werden al kledingstukken en menselijke resten in een rivier gevonden. The Guardian meldt dat de twee gevonden lichamen waren vastgebonden aan een boom. De Braziliaanse politie spreekt de beweringen vooralsnog tegen.

Aanhouding
Lees ook:
Aanhouding in verband met verdwijning Britse journalist in de Amazone

Het tweetal raakte ruim een week geleden vermist in de jungle, waar ze samen werkten aan een boek over het milieu. Kort voor hun vermissing werden ze met de dood bedreigd, vermoedelijk door groepen die in het regenwoud actief zijn in de illegale mijnbouw.

Eén aanhouding

Er is nu één persoon is aangehouden. Het gaat om Amarildo da Costa de Oliveira, een visser die ook wel bekend staat als 'Pelado'. Volgens inheemse mensen had hij de dag voor de verdwijning met een geweer naar Phillips en Pereira gedreigd.

Bruno Pereira leidde in het verleden acties tegen illegaal vissen in de Javari Vallei, een gebied dat van de inheemse bevolking is en waar alleen zij mogen vissen. Hier leven zeldzame en waardevolle vissen. Het internationale netwerk, dat gerund wordt door lokale zakenmannen, betaalt arme vissers om hier te vissen en dwingt ze vervolgens de vangst af te staan om er met de winst vandoor te gaan.

De afgelopen dagen hield Phillips vrouw nog hoop dat haar man levend zou worden gevonden, zo is te zien in onderstaande video: 

Waar is Dom? Britse journalist mogelijk gevangen door regenwoudcriminelen

01:39