Verkiezingen Palermo

'Forza Mafia': Palermo vreest comeback van de beruchte Cosa Nostra

12 juni 2022 06:54 Aangepast: 12 juni 2022 08:34
Palermo vreest de terugkeer van de maffia. Deze posters zijn juist bedoeld om daar aandacht voor te vragen. Beeld © DIRE

De gevreesde Siciliaanse maffia leek lange tijd uit hun leven verdwenen, maar de inwoners van Palermo maken zich nu toch weer zorgen. Bij de lokale verkiezingen doen vandaag kandidaten mee met mogelijk nauwe banden met de gevreesde criminele bende. Komt de criminele Cosa Nostra-clan opnieuw aan de macht?

De stad staat op een kantelpunt, zegt Italië-correspondent Anouk Boone. "Dertig jaar na het opblazen van anti-maffiarechter Giovanni Falcone, dat was toen ook een kantelpunt. De schok was enorm en in de decennia daarna is voor een groot deel afgerekend met de maffia. En daarna is Palermo van een maffiastad een anti-maffiastad geworden. Een toeristische en culturele hotspot, zeker het centrum. Nu is er weer zo'n belangrijk moment."

Maffia of mafia

Eerst nog even de onvermijdelijke kwestie rond de 'ff'en’: is het nou maffia of mafia? Die laatste spelling is de Italiaanse, maar die eerste is de officiële Nederlandse, aldus Van Dale/Taaladvies.net. Die houden we dus aan in de tekst die we zelf schrijven.

Terug naar Palermo.

Het wrak van de auto waarin rechter Falcone, zijn vrouw en lijfwachten werden opgeblazen, wordt vaak rond zijn sterfdag tentoongesteld. Dit is in Rome, 26 mei. Het wrak van de auto waarin rechter Falcone, zijn vrouw en lijfwachten werden opgeblazen, wordt vaak rond zijn sterfdag tentoongesteld. Dit is in Rome, 26 mei.

Ze duiken overal op in de Siciliaanse hoofdstad. Posters met daarop 'Forza Mafia' en 'Make Mafia Great Again'. Al worden ze soms ook weer snel weggehaald. Het is natuurlijk niet zo dat de maffia een eigen politieke partij is begonnen.

De posters zijn een provocatie, een waarschuwing, van een kunstenaarscollectief. Wat opvalt: op de posters staan de logo's en kleuren van bestaande politieke partijen, het rechtse Forza Italia en centrumrechts, de christendemocraten.

Ludiek protest over een ontwikkeling die veel inwoners zeer serieus nemen.  Ludiek protest over een ontwikkeling die veel inwoners zeer serieus nemen.

De vrees is namelijk dat de maffia via die politieke partijen dichter bij, of zelfs aan de macht probeert te komen. Dat ziet ook de politie. Eerder deze week is één van de gemeenteraadskandidaten op de kieslijst van Forza Italia opgepakt. Volgens de openbaar aanklagers zou deze Piero Pollizi een deal hebben gesloten met de Uditore-clan en de Sansone-familie. Die zouden hem, zo is de verdenking, helpen verkozen te worden.

Invloed

"Wat de maffia wil is invloed. De maffia wil mensen op bepaalde plekken, liefst in het gemeenteraadsbestuur, of op andere belangrijke plekken in het stad- of regiobestuur”, zegt Anouk Boone. “De maffia ronselt stemmen voor een kandidaat, maar komt wel later terug met de rekening. Er moet een wederdienst komen. Zoals het toekennen van een bouwproject aan een bedrijf van de maffia."

Praktijken die opnieuw heel lucratief kunnen worden. "Komende tijd komt er vanuit Brussel enorm veel geld naar Italië. Ruim 200 miljard, vanuit het coronaherstelfonds. Italië is de grootste ontvanger uit dat fonds. Een deel komt naar Sicilië. Veel mensen denken dat de maffia daarop aast", aldus Boone.

Drugshandel

Overigens is de maffia natuurlijk nooit helemaal verdwenen, ondanks het gevoerde beleid. Volgens experts hebben de Siciliaanse clans ook bewust onder de radar geopereerd, omdat dat beter was voor hun lucratieve drugshandel. "Het lijkt alsof de maffiagroepen zijn verdwenen, maar het tegendeel is waar", schreef de beroemde anti-maffia-auteur Roberto Saviano in een column, bij de 30ste herdenking van de dood van onderzoeksrechter Falcone in mei.

Burgemeester Orlando van Palermo, met toenmalig premier Conte. In 2019, tijdens de herdenking van de moord op rechter Falcone. Burgemeester Orlando van Palermo, met toenmalig premier Conte. In 2019, tijdens de herdenking van de moord op rechter Falcone.

Bij de verkiezingen nu zijn er maar liefst 800 kandidaten voor allerlei bestuursorganen; de gemeenteraad, voor districten en regionale besturen. Maar de hoofdprijs vandaag is de stoel van de burgemeester. Palermo kiest de opvolger van de legendarische Leoluca Orlando, de man die alom wordt geroemd als degene die afgelopen decennia de invloed van de maffia wist terug te dringen.

Boone sprak Orlando deze week. De nu 74-jarige burgemeester ziet het somber in. "Ik ben erg rusteloos en bezorgd. Mijn vertrek, het einde van een tijdperk, kan samenvallen met de terugkeer naar een verleden waar we ons voor schamen. Het risico bestaat dat kiezers nu weer voor een kandidaat stemmen die gevoelig is voor maffiose families of zelfs chantabel", aldus Orlando.

De familie van de Cosa Nostra, staat op de posters. Kandidaten die worden verdacht van banden met de maffia. De familie van de Cosa Nostra, staat op de posters. Kandidaten die worden verdacht van banden met de maffia.

In de peilingen gaat de strijd om het burgemeesterschap van Palermo eigenlijk nog tussen twee kandidaten. De centrumlinkse architect Franco Miceli en de centrumrechtse Roberto Lagalla. En vooral die heeft de schijn tegen. Dat hij wordt gesteund door twee prominente politici die zijn veroordeeld omdat ze de maffia hielpen, helpt natuurlijk niet echt.

"Lagalla distantieert zich van de vermeende maffiose connecties. En weinig mensen denken dat hij zelf een maffialid is. Maar zijn connecties liggen erg gevoelig. Misschien heeft hij wel een duwtje in de rug gehad, zijn er stemmen voor hem geronseld, mogelijk door mensen met maffiose connecties. Er is misschien geen vuur, maar veel mensen zien al wel rook", aldus Boone.

Spannend

Dat hij toch kans maakt komt volgens Boone door die andere kandidaat. "Miceli wordt wel gezien als kundig, maar hij heeft niet het charisma van een leider. Niet dat van Orlando. En niet iedereen gaat stemmen. Veel mensen zijn in de loop der jaren het vertrouwen in de politiek kwijtgeraakt. Het is toch spannend", aldus Boone.

Spanning voelen veel Palermitanen sowieso vandaag. De trots van de stad, voetbalclub Palermo FC, kan promoveren naar de Italiaanse Serie B. Zoals marktkoopman Luigi Giardina tegen Boone zegt: "Ik kies voor de wedstrijd. Politici zeggen het één en doen het andere. De wedstrijd is beter voor mijn gemoed."

Uitslagen

Of Palermo ook echt promoveert, weten we pas aan het eind van de dag. Wie de verkiezingen wint, weten we waarschijnlijk pas morgenmiddag. Om 23.00 uur sluiten in Palermo de stembussen, rond 14.00 uur morgenmiddag worden de uitslagen verwacht. Overigens zijn er in heel Italië lokale verkiezingen. Maar nergens lijkt er zoveel op het spel te staan als in Palermo.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore