'Actie nodig'

Aantal rokers daalt niet meer, minder mensen stoppen

13 juni 2022 06:34 Aangepast: 13 juni 2022 10:29
Beeld © ANP

Terwijl de overheid wil dat er in 2040 een rookvrije generatie wordt bereikt, stoppen steeds minder mensen met roken. Het aantal rokers daalt niet verder, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Trimbos Instituut.

In 2020 gaf 36 procent van de rokers aan een stoppoging te hebben gedaan, terwijl dit in 2021 nog maar gaat om 31 procent. Volgens Marc Willemsen van het Trimbos Instituut is dit een zorgelijke ontwikkeling. "Het is de eerste keer dat we zo'n grote daling zien in het aantal stoppogingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer wil prijs sigaretten best verhogen, maar 47 euro per pakje? 'Waanzin'

Ook is er voor het eerst sinds 2015 geen daling in het aantal volwassenen dat rookt. Zo rookte in 2015 bijna 26 procent van de volwassenen, maar blijft het aantal sinds 2020 hangen rond 20 procent. In totaal rookten er in 2021 2,9 miljoen mensen.

Specifiek onder de jongeren tussen de 18 en 24 jaar is er juist een stijging van het aantal rokers in de cijfers te zien. Waar er in 2015 tot 2020 een daling van 37 naar 23 procent te zien is, is dit in 2021 weer toegenomen naar bijna 28 procent.

Wel geeft het Trimbos aan dat het lastig is om hier conclusies aan te verbinden. "Bij subgroepen is het aantal respondenten lager en kan niet gesproken worden van een significant verschil. Het onderzoek is vooral gericht op de grotere groep", zegt Willemsen.

'Maatregelen nodig'

Om gezondheidsschade en zorgkosten te verminderen wil de overheid roken nadrukkelijk ontmoedigen. In het Nationaal Preventieakkoord staan maatregelen die moeten leiden tot een rookvrije generatie in 2040.

Volgens Trimbos moet de overheid nu ingrijpen als ze die doelen willen behalen. "In 2021 zijn er nauwelijks nieuwe maatregelen ingevoerd. Er moeten nu echt nieuwe maatregelen komen om het stopproces bij rokers weer op gang te helpen."

Éen maatregel is wel net ingevoerd: de nieuwe PUUR Rookvrij campagne die het gevaar van derdehands rook voor jonge kinderen laat zien. De campagne draait om het feit dat rokers de gezondheid van jonge kinderen negatief beïnvloeden, ook als ze even naar buiten gaan om te roken. De schadelijke stoffen worden ongemerkt mee naar binnen genomen. Vooral baby's en jonge kinderen zouden er last van hebben.

Wat is het Nationaal Preventieakkoord?

Het Nationaal Preventieakkoord is een lang-termijn afspraak tussen de overheid en 70 maatschappelijke organisaties. In dit akkoord staan er maatregelen om de leefstijl van Nederlanders te helpen verbeteren. Het akkoord richt zich op het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Zo staan er ook maatregelen in die moeten leiden tot een rookvrije generatie in 2040.

Doordat er verkiezingen zijn geweest en er een nieuw kabinet is gekomen, moet de invulling van het preventieakkoord voor de komende jaren in de nieuwe kabinetsperiode nog een vervolg gaan krijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore