Geen geheim meer

Kabinet maakt foutje: levering drones aan Oekraïne openbaar

09 juni 2022 15:24 Aangepast: 09 juni 2022 15:50
Kajsa Ollongren Beeld © ANP

Het kabinet heeft per ongeluk verklapt dat Nederland aan Oekraïne drones heeft geleverd. Die levering had geheim moeten blijven. Foutje, erkent minister Ollongren van Defensie in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij de allereerste leveringen aan Oekraïne was Nederland nu heel open over welke antitankwapens en munitie werden verstuurd, maar dat is de afgelopen maanden veranderd. Leveringen worden nu geheim gehouden, om Rusland niet wijzer te maken over welke wapens en spullen naar Kiev gaan.

Maar in de voorjaarsnota van 20 mei is het misgegaan. Daar staat dat Nederland drones aan Oekraïne heeft geleverd. Volgens Ollongren is dat 'per abuis' opgenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heftige gevechten tussen Oekraïners en Russen in de straten van Severodonetsk

"Per levering wordt afgewogen of hiervan in het openbaar melding kan worden gemaakt. Voor deze systemen heeft het kabinet geoordeeld dat openbaarmaking niet dienstig is", zegt Ollongren in een nieuwe Kamerbrief.

130 miljoen

Tot nu toe heeft Nederland voor ruim 130 miljoen euro aan wapens en materiële steun aan Oekraïne gegeven. Dat geld wordt deels betaald via de Europese Unie. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore