'Historisch momentum'

Prominenten PvdA en GroenLinks pleiten voor fusie fracties Eerste Kamer

27 mei 2022 12:50 Aangepast: 27 mei 2022 12:53
Jesse Klaver (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) op een ledenbijeenkomst over de mogelijke fusie. Beeld © ANP

Een aantal prominenten van de PvdA en GroenLinks pleiten in een open brief voor een fusie van de beide Eerste Kamerfracties. Begin juni stemmen beide partijen over voorstellen die dat moeten regelen. Volgens de ondertekenaars van de brief is samenwerking 'hard nodig' en is er sprake van een 'historisch momentum'.

De brief in de Volkskrant is ondertekend door onder anderen voormalig PvdA-leiders Diederik Samsom, Job Cohen en Wouter Bos en GroenLinks-leiders Bram van Ojik en Jolande Sap. Ook oud-ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën), Jet Bussemaker (Onderwijs) en Hedy d'Ancona (Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur) onderschrijven het pleidooi, net zoals GroenLinks-prominent Ineke van Gent (burgemeester Schiermonnikoog en voormalig Kamerlid) en enkele GroenLinks-wethouders.

'Rode en groene strijd hetzelfde'

Volgens de ondertekenaars zijn de 'rode' en 'groene' strijd hetzelfde: het tegengaan van klimaatverandering moet op een sociale manier gebeuren en het ideaal van bestaanszekerheid moet samengaan met de groene idealen voor een duurzame samenleving. Op deze onderwerpen staan beide partijen 'schouder aan schouder'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Meer samenwerking tussen GroenLinks en PvdA? Nog niet alle leden zijn zo ver

Het PvdA-partijbestuur liet gisteren op de website van de partij weten ook achter een fusie met GroenLinks in de Eerste Kamer te staan. PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken schreef vanochtend op Twitter het bestuur daarin te volgen: "Ik ben voorstander van een volgende stap om een links blok te vormen en steun het voorstel van het partijbestuur."

Logisch moment

Eerder gaf GroenLinks-partijleider Jesse Klaver al aan dat een fusie 'heel bijzonder' zou zijn. Volgens hem is het in ieder geval een 'logisch moment' om dit voor te leggen aan de leden.

'D-day is 11 juni'

"Je ziet in beide partijen inmiddels een stevige discussie tussen voor- en tegenstanders", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "De hoop van voorstanders is om weer een machtsfactor van belang te worden, de vrees van tegenstanders is dat sociaal-democratische of groene idealen verwateren."

Dat partijbestuur en prominenten zich nu uitspreken, kan een twijfelaar over de streep trekken, zegt Lambie. "Maar er zijn ook prominente PvdA'ers en GroenLinksers tegen."

D-day is zaterdag 11 juni. Lambie: "Dan geven de leden hun oordeel, bij GroenLinks in een referendum en bij de PvdA op een congres. Na jaren van gepraat en mislukte initiatieven tot linkse samenwerking kan dit een doorbraak worden. Eén fractie in de Eerste Kamer is dan een eerste stap naar een echte partijfusie. Maar als op 11 juni een 'nee' klinkt, dan gaat die fusiepartij er niet komen."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

GroenLinks houdt ledenreferendum over samengaan met PvdA in Eerste Kamer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore