Ga naar de inhoud
5 maanden na ontslag

Driekwart oud-ministers heeft geen nieuwe baan: 'Lastig om aan de bak te komen'

De bordesscène, met een prominente plek voor (de schoenen van) Hugo de Jonge.

Oud-ministers krijgen maar moeilijk een nieuwe baan. Vijf maanden na het officiële ontslag van kabinet-Rutte 3 heeft driekwart van de vertrokken ministers nog geen nieuwe fulltime functie. Dat blijkt uit een inventarisatie van onze politieke redactie.

In januari 2022 diende het kabinet Rutte-3 officieel zijn ontslag in. In totaal elf ministers keerden niet terug in een nieuw kabinet. Drie ministers hadden de AOW-leeftijd bereikt. Acht oud-ministers moeten op zoek naar een nieuwe baan, maar dat is tot nu toe bij twee personen gelukt. Stef Blok wordt lid van de Europese Rekenkamer en Bas van 't Wout is aan de slag als strategisch adviseur.

'Intermezzo'

Wouter Koolmees laat weten dat hij bezig is met zich 'oriënteren op de arbeidsmarkt', Ferd Grapperhaus schrijft op zijn LinkedIn-pagina dat hij 'in transit' is en een 'intermezzo' heeft. Sander Dekker is parttime aan de slag als research fellow bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur.

Ex-politici
Lees meer:
Ex-politici profiteren van oude wachtgeldregeling, ontvangen samen miljoenen

Een aantal oud-ministers heeft tijdelijke, parttime klussen. Ze zijn bij gemeenten aan de slag om als informateur of formateur een nieuwe coalitie in de gemeenteraad te smeden. Dat doet Wouter Koolmees in de gemeente Rotterdam, Ingrid van Engelshoven in Maastricht, Arie Slob in Zwolle en Bas van 't Wout in Breda.

'Heel lastig'

"Het is heel lastig voor bewindspersonen om weer aan de bak te komen", zegt Rendert Algra. Hij is oud-Kamerlid van het CDA en heeft een bedrijf om oud-politici weer aan een baan te helpen. "Een heleboel mensen, ook werkgevers en opdrachtgevers, weten niet wat een minister nou eigenlijk doet en wat-ie kan. Onbekend maakt onbemind. Dus nemen ze niet het risico om een minister in dienst te nemen."

Overzicht

 • Wouter Koolmees (D66, minister van Sociale Zaken): geen nieuwe functie, tijdelijk formateur Rotterdam
 • Ferd Grapperhaus (CDA, minister van Justitie en Veiligheid): geen nieuwe functie
 • Ingrid van Engelshoven (D66, minister van Onderwijs): geen nieuwe functie, tijdelijk informateur Maastricht 
 • Arie Slob (ChristenUnie, minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs): geen nieuwe functie, tijdelijk informateur Zwolle
 • Sander Dekker (VVD, minister van Rechtsbescherming): geen nieuwe functie, parttime research fellow NSOB
 • Barbara Visser (VVD, minister van Infrastructuur): geen nieuwe functie
 • Stef Blok (VVD, verschillende ministeries): lid Europese Rekenkamer & nationaal coördinator sanctiehandhaving 
 • Bas van 't Wout (VVD, minister van Economische Zaken): strategisch adviseur, tijdelijk formateur Breda
 • Tom de Bruijn (D66, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking): gepensioneerd
 • Henk Kamp (VVD, minister van Defensie): gepensioneerd
 • Ben Knapen (CDA, minister van Buitenlandse Zaken): gepensioneerd

Op 10 januari 2022 is deze bewindslieden officieel ontslag verleend. 

De oud-ministers hebben geen behoefte om een nadere toelichting te geven. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil uit privacyoverwegingen niet zeggen hoeveel ministers sinds januari een wachtgelduitkering krijgen.

Wachtgelduitkering

Alle vertrokken ministers hebben recht op een APPA-uitkering, behalve de ministers die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Een APPA-uitkering is vergelijkbaar met een WW-uitkering, maar de regels voor politici zijn iets anders. Het eerste jaar is de uitkering 80 procent van het laatstverdiende salaris, daarna 70 procent.

'Ruim
Lees ook:
'Ruim 24 miljoen euro aan wachtgeld naar oud-politici'

In de eerste drie maanden na een vertrek is er nog geen sollicitatieplicht voor de vertrokken ministers. Wie na drie maanden nog geen nieuwe baan heeft, moet zich melden bij een re-integratiebureau en heeft wel een sollicitatieplicht. Dat betekent dat iemand passend werk moet zoeken en moet aanvaarden.

Maximaal 38 maanden

Hoe lang een oud-minister of ex-politicus een uitkering krijgt, hangt af van het aantal maanden dat iemand politicus is geweest. Een oud-politicus kan maximaal 38 maanden (3 jaar en 2 maanden) een APPA-uitkering krijgen. Een WW-uitkering duurt in principe maar twee jaar, maar kan worden verlengd tot 38 maanden als dat in een CAO is afgesproken.