Ga naar de inhoud
4000 kaartjes

Fans Feyenoord grijpen naast finaleticket: 'Hier word ik heel verdrietig van'

Kees Lau in Marseille voorafgaand aan de wedstrijd tegen Olympique Marseille

Vandaag om 18.00 uur begint de kaartverkoop voor de Conference Leaguefinale van Feyenoord. Voor veel trouwe fans wordt het een loterij. De vraag naar kaarten is vele malen groter dan het aanbod. "Ik word hier heel verdrietig van", zegt Kees Lau van supportersvereniging FSV De Feijenoorder. "Dit kleine stadion hoort niet bij een groot Europees toernooi."

Toen Feyenoord vorige week donderdag in Marseille de finale behaalde ging het maar over één ding: Tirana in Albanië. Daar wordt op 25 mei de finale tegen AS Roma gespeeld en daar wil iedere trouwe Feyenoordsupporter bij zijn. Maar voor veel supporters wordt het erg lastig om aan één van de 4000 kaarten te komen, die beschikbaar zijn gesteld door de UEFA.

Feyenoord
Lees ook:
Feyenoord wil opheldering UEFA over tickets finale tegen AS Roma

Dat niet iedereen aan een kaartje kan komen, komt doordat de kaarten worden verdeeld onder uitkaarthouders. Deze uitkaarthouders hebben ook weer een eigen rang: silver, gold of diamond. Hoe meer Europese uitwedstrijden je bezoekt, hoe hoger je rang. Van de 4000 kaarten gaan er 1000 naar sponsoren en relaties, 1775 naar de meest trouwe supporters, de gold- en diamondcardhouders. De overige 1225 worden verdeeld onder de silvercardhouders.

Niet blij

Voorzitter Kees Lau van de supportersvereniging is niet blij met het geringe aantal kaarten dat beschikbaar is gesteld. "Heel veel mensen hebben hoteltickets en vliegtickets al gekocht", zegt hij. "En wat ook al jaren gebeurt in Europese finales is dat er minder kaarten voor supporters zijn, en meer voor bijvoorbeeld sponsoren. Dat is zonde, want voetbal is vooral voor die supporters."

In een reactie geeft Feyenoord zelf ook aan teleurgesteld te zijn. "Een mooi affiche als AS Roma – Feyenoord, de allereerste finale van de Conference League, had in onze ogen een groter podium verdiend met tienduizenden toeschouwers van beide clubs." In de Arena Kombëtare passen maar 22.500 toeschouwers.

Ontevredenheid

Naast ontevredenheid over de UEFA, is ook niet iedere supporter te spreken over de manier waarop de 3000 kaarten worden verdeeld onder de supporters. Een Feyenoordsupporter met een diamondcard (naam bekend bij de redactie) vindt het gek dat álle silvercardhouders in aanmerking komen voor een kaartje. 

"Ik ken twee silvercardhouders die bijna alle uit- en thuiswedstrijden van dit toernooi zijn geweest. Die maken evenveel kans als een silvercardhouder die bij geen enkele wedstrijd is geweest. Ik vind dat oneerlijk. Je moet je supporters belonen die hun club dit seizoen trouw hebben gevolgd."

Ook Lau van de supportersvereniging vindt dat de kaarten op een andere manier verdeeld hadden moeten worden. "Feyenoord kan heel makkelijk een overzichtje maken van de supporters die de meeste wedstrijden zijn heen geweest. Het lijkt me een veel begrijpelijkere verdeling als je daarop je kaarten verdeelt onder de supporters." Aan de andere kant denkt Lau dat geen enkele verdeling goed was geweest: "Als je maar zo weinig kaarten krijgt van de UEFA, dan is niks goed."

Vandaag om 9:00 konden de diamond- en goldcardhouders hun ticket claimen. De overige kaartjes kunnen vanavond worden gekocht door silvercardhouders om 18.00 uur.

De hoofdprijs voor een ticket

RTL Z-collega Harm Teunis probeert ook een kaartje te bemachtigen voor de finale. Hij is groot Feyenoordsupporter en heeft sinds het kampioenschap van Feyenoord in 1993 een seizoenkaart. "Vanavond om 18.00 ga ik ervoor zitten, dan mogen de Silvercardhouders een kaartje kopen." Maar vanwege het lage aantal kaarten en de grote vraag, is Harm ook bezig met een plan B: "Via een Nederlandse vriend die uit Servië komt hebben we contact met iemand uit Albanië. Dat lijkt redelijk hoopgevend, maar ze vragen wel de hoofdprijs voor een ticket. Zo'n 1000 euro. We wachten daarom nog even en hopen dat hij de prijs laat zakken."

En wat als hij een ticket heeft bemachtigd? "Maandagavond willen we dan met de auto via Servië naar Montenegro rijden. We bezoeken de wedstrijd in Albanië en gaan daarna weer terug. Het is natuurlijk een hele vette roadtrip, maar we overnachten niet in hotels. De kamerprijzen gaan echt over de kop. We slapen onderweg in de auto en verder bij een Servische vriend die in Montenegro woont. Zo zie je maar weer wat de Feyenoordsupporters ervoor over hebben om hun ploeg achterna te reizen."