Ga naar de inhoud
Bijna geen regen in april

Nu al droogtestress bij boeren in het zuiden: 'Oogst wordt spannend'

Archieffoto. Beeld © ANP

Zelden is het zo vroeg in het jaar zo droog. Voor boeren en tuinders in het hele land is dat een groot probleem. Minder regen kan namelijk leiden tot een mislukte oogst en hogere voedselprijzen.

Het is niet de eerste keer dat boeren last hebben van droogte. Ook in 2018 en 2019 viel heel weinig neerslag. Volgens Maurice Middendorp van Buienradar ziet het er dit jaar ook niet al te best uit. "Tot nu toe behoort dit jaar tot de droogste sinds 1906. In de hele maand april is er niet veel regen gevallen. Het neerslagtekort is daardoor flink aan het oplopen."

Dode gewassen

Volgens Erik Martens van de ZLTO, de vereniging van boeren en tuinders in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland, is dit voor de boeren problematisch. "Door de droogte is op de zandgronden nu onvoldoende water. Op de kleigronden vormt zich door de droogte een korst. Daar kunnen plantjes moeilijk of zelfs helemaal niet doorheen komen."

Dit is slecht nieuws voor de boeren en tuinders. "Vorige maand zijn de gewassen gezaaid en ze horen nu te ontkiemen, maar bij droogte is dit niet goed mogelijk. Dat heeft invloed op de opbrengst," zegt Martens.

Spannend

Boer Hendrik Jan ten Cate in Zeeland merkt hier alles van. “Van suikerbieten tot aardappelen en wortels, de afgelopen maanden is van alles in de grond gegaan, maar de grond is nu droog en heeft een dikke kleikorst. Er komt weinig doorheen en er gaan veel plantjes dood.”

Het baart hem veel zorgen. "Het is nog te vroeg om te spreken van een mislukte oogst, maar je zaait een groot aantal en er komt maar een minimaal aantal omhoog. De oogst wordt wel spannend."

Hogere voedselprijzen

Ook de consument zal er wat van merken. "Mede door de oorlog in Oekraïne zijn de kosten voor boeren al aan het stijgen, en als je dan ook minder opbrengst hebt, dan zullen de prijzen wel omhoog moeten gaan", aldus Cate.

Martens van de ZLTO ziet het ook zo. Vooral de prijs van suiker kan stijgen. "Suikerbieten worden in West-Brabant en Zeeland heel veel verbouwd. Als de oogst daarvan tegenvalt, ga je dat merken in de prijzen. Hopelijk gaat het tij nog keren."

Kosten
Lees ook:
Kosten voor boeren stijgen hard, droogte nieuwe tegenvaller

Natte maand

Alle hoop is nu gevestigd op een natte mei, maar de komende weken wordt weinig neerslag verwacht. "Er gaan deze week wel wat buitjes vallen, maar dat is een druppel op de gloeiende plaat. Bovendien schijnt de zon tussendoor, waardoor het water ook snel weer verdampt", zegt Maurice Middendorp van Buienradar.

Er moet dus gekeken worden naar andere oplossingen, zegt Martens. "Boeren zijn afhankelijk van regen of beregening. Er zal dus zoveel mogelijk zelf bewaterd moeten worden."

Boeren
Lees ook:
Boeren krijgen 'hoe dan ook' problemen met groot mestoverschot

Volgens Nico Wanders, universitair docent hydrologie, is dat laatste niet zonder risico. "Als het zo blijft, zullen we zien dat de watervoorraden die we in de winter hebben gespaard vrij vroeg in het seizoen opraken."

Dit kan potentieel een probleem worden. "We teren de hele zomer op voorraden uit de winter. Waar haal je het water dan in de zomer vandaan als je het nu al nodig hebt?"

Niet overal

Toch hebben niet alle boeren in het zuiden last van de droogte. Volgens Peter van Dijck, portefeuillehouder Water van de LLTB, vallen de problemen in Limburg nog mee.

"De problemen voor de boeren en tuinders in Limburg zijn nog te overzien. De meeste gewassen die gezaaid zijn, bijvoorbeeld aardappelen, bieten en mais, hebben op dit moment nog niet veel water nodig. En als zij nu wat water tekortkomen en het gaat binnenkort weer regenen, dan herstellen ze zich prima."

Bekijk ook: Met dit apparaat redden boeren hun land van de droogte

01:48
Bron: RTL Nieuws