Tonnen aan opruimkosten

Kosten opruimen drugsafval niet meer voor onschuldige grondeigenaar, als het aan Kamer ligt

18 april 2022 14:06 Aangepast: 18 april 2022 17:03
Een grote dumping in een natuurgebied in Arnhem vorig jaar Beeld © ANP

Het kabinet moet veel meer geld uittrekken voor het opruimen van illegaal drugsafval. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer, blijkt uit een rondgang van onze politieke redactie. Eigenaars van de grond waarop drugs gedumpt wordt, draaien nu zelf vaak grotendeels op voor de kosten, ook als ze niets met de zaak te maken hebben.

Het kan boswachter Erik de Jonge van het Brabants Landschap vreselijk boos maken: illegale drugsdumpingen. Hij zag er al vele tientallen. "Mensen die voor hun eigen gewin gif maar gewoon de natuur in lozen." Niet alleen slecht voor de natuur, maar het kan ook gevaarlijk zijn. 

Vorig jaar trof de politie 208 dumpingen aan van chemisch drugsafval dat overblijft bij de productie van xtc. Het betrof dumpingen van vaten en jerrycans vol chemicaliën in de natuur. Ook lozen criminelen troep in oppervlaktewater.

Tonnen aan euro's 

Eigenaren van de grond waarop het goedje is gedumpt, draaien regelmatig op voor de kosten van het opruimen van dit giftige afval. Die kosten kunnen oplopen tot tonnen euro's. Gemeenten verhalen die kosten op de grondeigenaren.

Eigenaren kunnen organisaties of bedrijven zijn die grond bezitten, maar ook particulieren. Het vorige kabinet maakte een subsidiepotje, maar daar zit maar een miljoen euro in. Bovendien keert het maximaal 25000 euro per vervuiling uit. De werkelijke kosten zijn bijna altijd veel hoger.

Boswachter Erik kan zich woest maken om de dumpingen Boswachter Erik kan zich woest maken om de dumpingen

Volgens Tweede Kamerlid Ingrid Michon van de VVD kan het niet zo zijn dat particulieren moeten opdraaien voor de schoonmaakkosten: "Dat is belachelijk. Ik wil dat het kabinet het bedrag dat het Rijk beschikbaar heeft voor de schoonmaakkosten flink verhoogt. Gemeenten mogen onschuldige burgers hier niet mee opzadelen."

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet meer geld uittrekt voor het opruimen van illegaal drugsafval.

Criminelen plukken

Zo ook CDA-collega Anne Kuik: "Het is heel erg van belang dat we criminelen plukken, dus hun geld afpakken, voor het opruimen van die zooi." 

Het afpakken van crimineel geld kan al sinds zo’n jaar of tien. Vorig jaar is er, volgens het Openbaar Ministerie, voor 368 miljoen euro beslag gelegd op crimineel geld. Dus dat moet kunnen, zegt ook het PvdA-Kamerlid Songül Mutluer: "Want burgers hiervoor laten opdraaien kan niet." 

De ChristenUnie deelt deze mening, zegt Kamerlid Mirjam Bikker: "Voor die gevallen waar de daders niet gevonden kunnen worden, is er een schadefonds ingesteld waar slachtoffers een beroep op kunnen doen. Wij willen dat de opruimkosten volledig uit dat fonds worden gedekt. Dat betekent dus ook dat er geen maximumbedrag zou moeten gelden tot waaraan opruimkosten voor onschuldige eigenaars worden vergoed."

Het kan niet zo zijn dat burgers, boeren en bosbeheerders de dupe worden van drugsdumpingen door dit soort nietsontziende foute pillenproducenten.

Archieffoto van 45.000 liter drugsafval, gevonden in een loods. Archieffoto van 45.000 liter drugsafval, gevonden in een loods.

D66'er Joost Sneller is het daarmee eens maar hoopt tegelijk op een meer structurele oplossing van het probleem: "Namelijk: legaliseer xtc. Dan zijn we van dit gedoe af." Hij ziet ook wel iets in een proef dat criminelen hun afval mogen storten op een door de overheid beschikbaar gestelde plek. Dat mogen ze dan doen zonder dat ze gepakt worden. "Dan heb je geen afvalprobleem meer", zegt Sneller.

Vervuiler betaalt

PVV-Kamerlid Lilian Helder vindt het absurd dat gemeenten de kosten verhalen op gewone burgers: "De vervuilers moeten betalen, niet de gewone burger. Dus, kom op minister Yeşilgöz, verhoog het budget voor de opruimkosten en vrijwaar onschuldige inwoners van torenhoge rekeningen."

Boswachter uit liefde 

Bronnen rond het kabinet verwachten dat het deze week bekend zal maken dat het budget van het opruimpotje inderdaad zal stijgen. 

Boswachter Erik juicht dat toe: "Ik had ook nooit gedacht toen ik boswachter werd, dat dit mijn werk zou zijn. Ik ben boswachter geworden vanwege de natuur, de vogels, de dieren en niet voor het opruimen van drugsafval. Ik moet daar nu geld aan besteden waarmee ik eigenlijk een nieuw bos wilde aanplanten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore