Ga naar de inhoud
Vooral kinderen

Salmonella door kinderchocola: nu 150 gevallen gemeld in Europa

Een chocolade-ei van Kinder Beeld © Alamy Limited

De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft tot nu toe 150 meldingen binnengekregen over salmonellagevallen die gerelateerd zijn aan de chocoladefabriek van Ferrero in België. Het gaat vooral om kinderen onder de tien jaar, van wie er veel in het ziekenhuis moesten worden behandeld.

Volgens het overzicht van de Europese organisatie zijn mensen besmet geraakt in tien landen, waaronder Nederland. Van de 150 meldingen zijn er 119 bevestigd. In de overige 31 gevallen is 'waarschijnlijk' sprake van een salmonellavergiftiging.

Twee Nederlandse kinderen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet vorige week aan RTL Nieuws weten dat het twee meldingen had gekregen over jonge kinderen die ziek waren geworden door de bewuste salmonellabacterie. Het gaat om dezelfde bacterie die op andere plekken in Europa is gevonden, meldt een woordvoerder.

Ook de 5-jarige Letty uit België werd ziek na het eten van chocolade die gemaakt is door de Belgische fabriek van Ferrero:

Belgische Letty (5) doodziek door Kinder Surprise-ei: 'Dagen diarree'

01:13
Acht dagen lang zat kleuter Letty continu met hoge koorts op het toilet. De oorzaak: een met salmonella besmet Kinder Surprise-ei. Letty hoefde nog net niet naar het ziekenhuis.

De eerste besmettingen met de bacterie, in het Verenigd Koninkrijk, blijken al te dateren van 21 december vorig jaar. In diezelfde maand trof de fabrikant salmonella aan in een installatie. Na een schoonmaakbeurt waren vervolgtesten negatief en werd de productie hervat, meldt ECDC.

Fabriek is gesloten

Inmiddels zijn alle chocoladeproducten uit de fabriek, waaronder Kinder Surprise, uit de schappen gehaald. Het advies is om deze chocolade niet meer te eten. Ook de fabriek is gesloten door de Belgische toezichthouder FAVV, omdat Ferrero niet in staat was volledige informatie te leveren voor het onderzoek naar de uitbraak.

Salmonella
Lees ook:
Salmonella in chocola: hoe kan dat en komt het vaak voor?