Ga naar de inhoud
'Historische stap'

Kabinet verhoogt uitgaven defensie fors, NAVO-norm wordt gehaald: 'Historische stap'

Rutte bij een NAVO-top Beeld © AFP

Het kabinet is van plan de defensie-uitgaven fors te verhogen en de NAVO-norm van 2 procent te halen. Dat bevestigen verschillende bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Met deze stap gaan de ministers van Rutte-IV verder dan in het regeerakkoord is afgesproken.

Nederland haalde de NAVO-norm jarenlang niet en behoorde tot de klaplopers van de NAVO. Dat gaat nu veranderen door de Oekraïne-oorlog. Op dit moment wordt een plan opgesteld bij het ministerie van Defensie om te bepalen in welk jaar en in welk tempo de 2 procent wordt gehaald. 

Onderaan het lijstje

In 2014 is op een NAVO-top in Wales afgesproken dat alle lidstaten binnen tien jaar 2 procent van hun bruto binnenlands product moeten uitgeven aan defensie. Nederland bungelde onderaan het lijstje van Europese NAVO-leden, samen met landen als België, Luxemburg en Slovenië. Verschillende Amerikaanse presidenten, zoals Obama en Trump, beklaagden zich over de Europese profiteurs.

Door de oorlog in Oekraïne is alles anders geworden. In heel Europa verhogen landen hun defensie-uitgaven. Duitsland trekt 100 miljard euro extra uit voor de eigen krijgsmacht, een ommekeer voor de verwaarloosde Bundeswehr. 

Veel
Lees meer:
Veel meer geld naar Europese defensie: 'Tien dagen geleden nog ondenkbaar'

Motie Tweede Kamer

In de Tweede Kamer is de motie-Sjoerdsma met een grote meerderheid aangenomen. Die motie vraagt om 'structureel extra te investeren in Defensie, zonder dat dit ten koste gaat van andere investeringen'. In de ministerraad is die motie onlangs besproken. Volgens betrokkenen is daar de opdracht gegeven om een plan uit te werken om op de 2 procentnorm uit te komen. 

In het regeerakkoord was al afgesproken dat de defensie-uitgaven in Nederland de komende jaren gaan stijgen. In 2024 komt Nederland nu tot een percentage van 1,88 procent en 1,91 procent, afhankelijk van de rekenmethode. Daar moet dus nog een schep bovenop. 

Betrokken ministers gaan uit van een bedrag van enkele miljarden. Als Nederland bij de huidige economische voorspellingen de NAVO-norm moet halen, gaat het om een bedrag van 3 miljard euro extra. Zoveel geld in één keer is voor Defensie onmogelijk om uit te geven, dus wordt een stappenplan bedacht om de komende jaren het extra geld te besteden. 

Historisch

Politiek verslaggever Fons Lambie: "Jarenlang hebben premier Rutte en defensieministers Hennis en Bijleveld op elke NAVO-bijeenkomst uitgelegd dat Nederland veel goede bedoelingen had, maar dat 2 procent een onmogelijke opdracht was. Nu is door de oorlog in Oekraïne is alles anders. Dat Nederland serieus werkt aan een 2 procent-plan, is echt een historische stap." 

Het kabinet wil de definitieve knoop doorhakken in de besluitvorming over de begroting dit voorjaar. Hoe het geld precies wordt besteed, wordt uitgewerkt in de defensienota.

Bron: RTL Nieuws