Grensoverschrijdend gedrag

Komt de nieuwe baan van Overmars te snel? 'Weinig respectvol'

21 maart 2022 21:19 Aangepast: 22 maart 2022 09:34
Marc Overmars Beeld © ANP

1,5 maand na zijn vertrek bij Ajax vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag, kondigde Marc Overmars vanmiddag zijn nieuwe baan aan. Hij wordt directeur voetbalzaken bij de Belgische club Antwerp FC. De kritiek op sociale media is niet mals. Is het té snel? "Het is in elk geval niet handig", zeggen imago-experts.

"Welja, beloon de viespeuk met een nog vetter salaris", schrijft iemand op Facebook als reactie op het nieuws. "Kan hij daar verder gaan met zijn gedrag", schrijft een ander.

Op 7 februari vertrok Overmars wegens grensoverschrijdend gedrag per direct als directeur voetbalzaken bij Ajax. Hij had onder andere meerdere vrouwelijke collega's dickpics gestuurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overmars weg bij Ajax om grensoverschrijdende berichten

Tijdens de perspresentatie van vanmiddag stond Overmars er kort bij stil. "Het zal niet meer gebeuren", zij hij. "Ik heb die periode afgesloten." Hij gaf ook aan 'de bladzijde om te willen slaan'. "Voor mij is het een nieuwe periode en een nieuw hoofdstuk."

Maar die bladzijde omslaan is voor zijn slachtoffers waarschijnlijk een stuk lastiger, zegt reputatiedeskundige en crisisstrateeg Derk Moor. "Als slachtoffer zou ik het niet fijn vinden als dit zo werd gezegd."

'Geen woord over de slachtoffers'

Overmars had volgens Moor tijdens het persmoment stil moeten staan bij de slachtoffers. "Het is belangrijk dat hij laat zien dat hij berouw heeft", zegt Moor. "Dat deed hij nu helemaal niet."

Ook lector Sportpedagogiek van hogeschool Windesheim Nicolette Schipper-van Veldhoven is kritisch. "Ik vind dit weinig respectvol. Hij had een statement moeten maken waaruit blijkt dat hij echt spijt heeft en dat hij de garantie geeft dat het niet weer gebeurt", zegt ze. "Daar zie ik nu niks van terug."

Zo kondigde Overmars vanmiddag zijn nieuwe baan aan:

Dan de timing. Volgens veel mensen komt de nieuwe baan van Overmars te snel, maar wat was dan wél een goed moment geweest? Bestaat dat moment überhaupt? "Dit was wel erg snel", zegt Schipper-van Veldhoven. "Het onderzoek loopt nog en hij wacht dat niet eens af." 

Moor is het ermee eens. "Hij had beter een tijdje in de luwte kunnen blijven. Vervolgens had hij dan kunnen zeggen: 'Ik ben heel dankbaar voor deze tweede kans en zal hem goed gebruiken enzovoorts'."

Volgens Moor is het imago van Overmars nu afhankelijk van de supporters en de Belgische samenleving. "Het is even de vraag hoeveel ze van hem pikken. Misschien voelt het verleden van Overmars voor de Belgen toch meer als een ver van je bed show."

Belgische analisten over de aanstelling van Overmars:

Volgens sportzender Sporza heeft de benoeming van Overmars gezorgd voor 'een schokeffect in het Belgische voetbal'. "Ik was zeker verrast. Hem bannen is misschien iets te streng. Ik denk dat hij in dit geval wel een tweede kans verdient, maar dit is te snel omwille van zelfinzicht", aldus Sporza-analiste Imke Courtois op de website van haar werkgever.

Ook voormalig PSV'er Marc Degryse laat in zijn column in Het Laatste Nieuws blijken dat hij het oneens is met de komst van Overmars. "Je kan wel zeggen dat iedereen een tweede kans verdient, maar Antwerp geeft die slachtoffers zo als het ware wel een nieuwe klap", schrijft Degryse, die van 1996 tot en met 1998 in Eindhoven speelde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore