Ga naar de inhoud
Resten in tact

Archeologen vinden eeuwenoude sarcofaag in Notre Dame: 'Heel bijzonder'

De sarcofaag werd gevonden in de Notre Dame. Beeld © AFP

Bij de restauratie van de Notre Dame in Parijs is een sarcofaag gevonden die mogelijk dateert uit de 14de eeuw. Het gaat om een loden kist in de vorm van een man, waarin goed geconserveerde overblijfselen zouden zitten.

De sarcofaag lag onder de vloer van de kerk, waar in april 2019 een enorme brand woedde. Bij de renovatie werd de vloer beschadigd, waardoor archeologen zagen dat er nog meer, oudere lagen onder zaten en de sarcofaag ontdekten. Ze denken nu dat de vloer bovenop de sarcofaag werd aangelegd rond het jaar 1230. Toen was er namelijk ook een grote renovatie van de kerk.

Dat er een sarcofaag wordt gevonden in een kerk is niet heel bijzonder, legt archeoloog Roos van Oosten van de universiteit Leiden uit. "Het is de plek waar je het ook zou verwachten, want mensen worden natuurlijk begraven in een kerk. Maar als de sarcofaag inderdaad uit de 14de eeuw stamt, is het wel degelijk een speciale vondst."

Volgens de Franse archeologen is de sarcofaag gemaakt van lood, wat ook bijzonder is. "Dat heb ik nog niet eerder gezien", zegt Van Oosten. "Lood is natuurlijk heel kostbaar. Als normaal persoon werd je daar niet in begraven, eerder in een kist van hout." De Franse archeologen denken dan ook dat de overblijfselen van een hooggeplaatst persoon zijn.

Resten van stof en planten

De kist is nog niet open gemaakt, maar de archeologen hebben er al wel in gekeken. "Met een kleine camera konden we binnenin kijken en zagen we overblijfselen van stof en organische materialen zoals haar en resten van planten", zegt Christophe Besnier, van het Nationale Archeologische Instituut in Frankrijk tegen de Daily Mail. "Het feit dat er nog resten van planten zijn, geeft aan dat alles goed geconserveerd is gebleven."

Een logische volgende stap zou volgens Van Oosten zijn om de sarcofaag nu te openen in een laboratorium. "In zo'n setting kan je natuurlijk veel meer zien, maar het is altijd even de vraag of er een uitgebreid onderzoek komt. Als archeoloog hoop je daar natuurlijk altijd op."

Binnenkant
Lees ook:
Binnenkant Notre-Dame op de schop, veel kritiek op 'kitscherige lichtshow'