Ga naar de inhoud
Tekorten defensie

Special Forces wachten al 15 jaar op trainingscomplex om te schieten

Beeld van de schietbaan in Ossendrecht uit promotiefilm van Defensie Beeld © Defensie

Ze zijn de elite-eenheid van de koninklijke landmacht, maar na vijftien jaar heeft het Korps Commandotroepen (KCT) nog altijd geen eigen schiethuis. Dat is een trainingscentrum waar militairen schietoefeningen houden met scherpe munitie. En het gaat nog wel een paar jaar duren voordat het schietcomplex er staat.

Het is één van de vele voorbeelden waaruit blijkt dat de wederopbouw van defensie na tientallen jaren van bezuinigingen nog jaren gaat duren, zoals RTL Nieuws vrijdag berichtte.

In 2007 erkende de Commandant der Strijdkrachten, de hoogste baas bij defensie, dat het Korps Commandotroepen een eigen schiethuis moest krijgen om te oefenen. Het schiethuis zal pas op z'n vroegst in 2025 gereed zijn, zo blijkt uit informatie van het ministerie van Defensie.  

Het KCT is de elite-eenheid van de landmacht. Bij moeilijke en gevaarlijke missies diep in vijandelijk gebied worden de militairen ingezet. Ze zijn daar volledig op elkaar aangewezen. Daarvoor is het van groot belang dat ze goed op hun taak zijn voorbereid en dat ze hun schietvaardigheid op orde hebben. Daarom doen ze de schiettrainingen met scherpe munitie in plaats van losse flodders.

Nederlands
Lees ook:
Nederlands leger in slechte staat: tientallen miljoenenprojecten jaren later klaar

Opnieuw vertraging

In 2016 ging het bij zo'n training in Ossendrecht helemaal mis. Een schietinstructeur in opleiding werd geraakt door kogels en kwam daarbij om het leven. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde dat het schiethuis en de opleiding niet voldeden aan de veiligheidseisen en dat eerdere waarschuwingen daarover niet waren opgepakt.  

Minister Hennis, destijds minister van Defensie, beloofde na het kritische rapport van de OVV dat de commando's in 2020 een eigen trainingscomplex zouden hebben. Maar ook die belofte werd niet gehaald. Het plan voldeed niet meer aan de veiligheids- en gezondheidsregels. Zo was er geen rekening gehouden met de afvoer van de giftige munitiedampen die vrijkomen bij schietoefeningen.

Schiettraining in de VS

En toen het plan wel aan alle regels voldeed, mocht er door de stikstofwetgeving niet meer gebouwd worden in Ossendrecht. En dus loopt de geplande schietbaan voor het Korps Commandotroepen opnieuw vertraging op. Het ministerie hoopt dit najaar te kunnen beginnen met de bouw, maar de oplevering zal niet voor 2025 plaatsvinden. 

Tot die tijd moet het KCT het doen met twee tijdelijke schietbanen in Roosendaal, waar maar een beperkt aantal oefeningen kan worden gedaan. Voor de andere oefeningen moeten de militairen naar speciale schietbanen in de Verenigde Staten, waardoor die oefeningen veel duurder uitpakken voor defensie.