Door cyberaanvallen

NCTV: oorlog in Oekraïne kan veiligheid in Nederland raken

03 maart 2022 10:08 Aangepast: 03 maart 2022 10:12
Achtergelaten protestborden op de Dam na de demonstratie tegen de Russische inval in Oekraïne Beeld © ANP

Volgens de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) kan de oorlog in Oekraïne verschillende effecten op Nederland hebben. Ook op het gebied van veiligheid: "De rijksoverheid houdt er rekening mee dat het conflict in Oekraïne op verschillende manieren de nationale veiligheid kan raken."

Het is voorstelbaar dat Nederland geraakt zal worden door cyberaanvallen, zegt het NCTV. Hierdoor zouden bijvoorbeeld ziekenhuizen of betaalsystemen platgelegd kunnen worden.

Bewust misleidende informatie

De NCTV ziet desinformatie ook als een bedreiging voor Nederland. Dit soort bewust misleidende en onjuist informatie, die met opzettelijk kwade bedoelingen wordt verspreid, wordt veelvuldig gedeeld via sociale media in deze oorlogssituatie. Het is gericht op het vergroten van de verdeeldheid in de maatschappij en volgens de NCTV ook een risico voor de nationale veiligheid van Nederland.

In onderstaande video legt een deskundige uit hoe je de oorlogsfilmpjes die op sociale media verspreid worden kunt verifiëren.

De Nederlandse infrastructuur zou misbruikt kunnen worden in cyberaanvallen. Wanneer dit gebeurt, zal Nederland zelf ook doelwit kunnen worden, waarschuwt de NCTV. Er wordt dan gedacht aan spionage en grootschalige phishingcampagnes. Ook zou de medewerking van Nederland bij aanvallen op Rusland slecht zijn voor onze internationale reputatie.

Impact op nationale veiligheid

Hoewel er op dit moment geen impact is op de nationale veiligheid van Nederland, is dit volgens de NCTV wel 'voorstelbaar.' Er is een 'nationale crisisstructuur' die geactiveerd kan worden door het kabinet, mocht het echt uit de hand lopen in ons land.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore