Ga naar de inhoud
Kabinet moet wet intrekken

Voorlopig einde van 2G: Tweede Kamer keert zich tegen wetsvoorstel kabinet

Beeld © Robin Utrecht

Het omstreden 2G-wetsvoorstel is van de baan. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet de wet intrekt. De meerderheid is ontstaan doordat de PvdA vandaag heeft besloten zich tegen de wet te keren. Coalitiepartij ChristenUnie en oppositiepartij GroenLinks spraken zich al eerder uit tegen de 2G-wet.

Omdat ook andere oppositiepartijen de wet niet zien zitten, zal een motie die het kabinet oproept de wet in te trekken een meerderheid halen.

In de wet wilde minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers regelen dat alleen mensen die gevaccineerd of hersteld zijn van corona nog toegang kunnen krijgen tot bijvoorbeeld de horeca. Nu is er een 3G-beleid waarbij mensen hersteld, gevaccineerd of (negatief) getest moeten zijn om ergens toegang te krijgen.

Drie vragen over het 2G-beleid: hoe effectief is het?

03:35
Kans
lees ook
Kans op invoering omstreden 2G -maatregel slinkt na nieuw onderzoek

Niet proportioneel

Volgens het PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken is invoering van een 2G-wet een te zwaar middel. "Onderzoeken wijzen uit dat 2G op dit moment niet effectief en proportioneel is."

Volgens Kuiken leidt het 'boven de markt hangen' van de 2G wet tot grote onrust in de samenleving en ondermijning van het draagvlak voor andere maatregelen. "Mocht er een nieuwe coronavariant komen die gevaarlijker is dan de huidige, dan denken we opnieuw na."

Ook het kabinet wil de wet graag achter de hand houden voor als er ernstigere coronavarianten opduiken. Met de wet moeten ze dan snel kunnen ingrijpen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update