Ga naar de inhoud
11 slachtoffers gemeld

Lawinegevaar nog niet geweken na dodelijk weekend in Alpen

Een reddingsactie in Oostenrijk na een lawine, vijf mensen konden worden gered. Beeld © AFP

In de Alpen wordt gevreesd dat lawines ook de komende dagen voor slachtoffers gaan zorgen. Oostenrijk en Zwitserland kijken terug op een dramatisch weekend, waarin elf mensen overleden nadat ze door de sneeuw werden bedolven.

Oostenrijk kent ieder jaar veel lawines, maar de lokale autoriteiten noemen de huidige aantallen ongehoord. Alleen al in de regio Tirol zijn tussen vrijdag en zondag meer dan honderd lawines gemeld.

De komende dagen blijft het gevaar groot, vanwege de komst van nog meer sneeuw, een aanhoudende harde wind en relatief hogere temperaturen. In de skigebieden geldt op dit moment waarschuwingsniveau 4, het een na hoogste niveau. Het advies is om steile hellingen te vermijden en vooral op geprepareerde, open pistes te skiën.

Vier Zweden bedolven

Vrijdag kwamen in Oostenrijk vier Zweedse skiërs en hun berggids om het leven, toen ze zich in de buurt van Ischgl buiten de pistes begaven. Slechts één persoon uit de groep overleefde. Hij wist de alarmdiensten te bellen en kon met behulp van een traumahelikopter worden gered.

Diezelfde dag kwamen twee zestigers om het leven tijdens het langlaufen. Zaterdag en zondag kwamen opnieuw twee skiërs door lawines om het leven.

Overleden ondanks lawinetas

Ook in buurland Zwitserland worden veel lawines gemeld. Daar overleden dit weekend twee mensen, onder wie een ervaren Italiaanse skiër.

De 46-jarige man werd gegrepen door een 400 meter lange lawine toen hij met een groep een bergflank afdaalde. Een speciale lawinerugzak, die ervoor moet zorgen dat dragers met behulp van een airbag boven de sneeuw blijven, kon de skiër niet helpen.

Bekijk ook: Deze hond zoekt lawineslachtoffers

00:59
Als je onder de sneeuw ligt na een lawine, heb je meestal maar een kwartier om eruit te komen. In Oostenrijk hebben ze speciaal getrainde honden om razendsnel mensen in de sneeuw terug te vinden.