Ga naar de inhoud
Schieten met zware wapens

Amerikaanse lerares beschuldigd van trainen IS-vrouwenbataljon

(ter illustratie) Beeld © ANP

Een voormalige lerares uit de Verenigde Staten staat morgen terecht voor haar aandeel in terroristische organisatie IS. Ze zou honderden vrouwen en meisjes hebben geleerd met zware wapens te schieten en een bomgordel te gebruiken.

Allison Fluke-Ekren (42) is een voormalig onderwijzers uit Lawrence, een studentenstad in Kansas in het midden van de Verenigde Staten. Ze wordt verdacht van het 'leveren van materiële support en goederen aan een terroristische organisatie'. Uit de pas vrijgegeven aanklacht staan de vele getuigenissen van mensen om haar heen die het beeld schetsen van een totaal geradicaliseerde vrouw.

Vrolijke familiekiekjes

Op een familieblog die Fluke-Ekren bijhield toen ze nog in de Verenigde Staten woonde, zijn talloze vrolijke familiekiekjes te zien. Fluke-Ekren met haar man en kinderen voor de piramides tijdens een vakantie in Egypte, bij het afstuderen van een van haar zoons van de kleuterschool en van haar kinderen met hun Amerikaanse opa op een typische Mid-Western boerderij. De laatste post van de blog dateert van juni 2010.

Duitsland
Lees ook:
Duitsland haalt IS-vrouwen en kinderen op in Syrië

Ergens tussen die post en 2012 zou Fluke-Ekren sterk geradicaliseerd zijn. In dat jaar werd ze met haar man en kinderen Syrië in gesmokkeld, om mee te helpen aan de gewelddadige jihad. Vanaf 2014 zouden zij en haar man betrokken raken bij terroristische activiteiten. Haar echtgenoot werd sluipschutter voor IS.

Aanslag in de VS

Uit getuigenissen blijkt dat Fluke-Ekren zich toen al totaal afgekeerd had van haar thuisland. Ze sprak in die tijd ook haar wens uit voor het plannen van een aanslag op een universiteit in de Verenigde Staten. Een getuige merkte op dat wanneer Fluke-Ekren hoorde over een aanslag gepleegd door IS buiten de Verenigde Staten, ze teleurgesteld was dat de aanval niet op Amerikaans grondgebied plaatsvond.

Begin 2016 sneuvelde de man van Fluke-Ekren bij het uitvoeren van een terroristische aanslag voor IS. In datzelfde jaar trouwde ze opnieuw, dit keer met een drone-expert van IS. Dit huwelijk hield niet lang stand, want ook deze echtgenoot kwam een paar maanden later om in het oorlogsgeweld in Syrië. In 2017 trouwde Fluke-Ekren voor de derde keer, met een IS-leider in Raqqa.

Training over bomgordels

Het was waarschijnlijk dit huwelijk die haar positie binnen IS veranderde. Ze ging leidinggeven aan 'Khatiba Nusaybah', een volledig uit vrouwen bestaand bataljon van de terreurgroep. De voormalige schooljuf trainde vrouwen en jonge meisjes om met AK-47s te schieten en granaten en bomgordels te gebruiken. Honderden vrouwen en meisjes zouden training gehad hebben van Fluke-Ekren, waaronder jonge kinderen.

In 2018 liet ze iemand een bericht sturen aan haar familie in de Verenigde Staten om te informeren dat ze was overleden. Ze hoopte dat de Amerikaanse overheid haar op deze manier niet zou lokaliseren. Maar die was toen al bezig met een onderzoek naar de betrokkenheid van Fluke-Ekren bij IS, blijkt uit de aanklacht die een jaar later werd opgesteld.

20 jaar cel

Afgelopen vrijdag werd ze overgevlogen vanuit Syrië naar de Verenigde Staten, en vervolgens door de FBI gearresteerd. Wanneer ze schuldig wordt bevonden, kan ze tot 20 jaar cel opgelegd krijgen.

Sneeuw in vluchtelingenkampen: 'Zonder de kachel van de buren waren we dood'

01:57
Gevluchte Syriërs zitten in barre omstandigheden in vluchtelingenkampen.