Partygate

Ook Londense politie onderzoekt nu feestjes van Boris Johnson

25 januari 2022 12:38 Aangepast: 25 januari 2022 18:57
De Britse premier Boris Johnson. Beeld © Getty

De Londense politie gaat onderzoek doen naar de feestjes in de ambtswoning van de Britse premier Boris Johnson, ten tijde van de strenge lockdown. Het gaat om meerdere bijeenkomsten waarbij de coronaregels mogelijk zijn overtreden. Daarmee gaat het schandaal dat Groot-Brittannië al weken bezighoudt, een nieuwe fase in.

De lancering van het onderzoek komt op een moment dat Johnson vecht voor zijn politieke leven. De premier krijgt vanuit alle hoeken kritiek, omdat hij zich vermoedelijk niet hield aan zijn eigen strenge coronaregels, terwijl de rest van het land vrijwel niks mocht.

De Londense politiecommissaris Cressida Dick zegt dat haar korps de zaken van de afgelopen twee jaar gaat onderzoeken, en benadrukt dat zij dit onbevooroordeeld en zonder angst zullen doen.

Verjaardagsfeestje

De laatste tijd duiken er iedere week nieuwe feestjes op. Gisteren maakte de Britse zender ITV nog bekend dat Johnson in zijn ambtswoning ook zijn eigen verjaardag vierde, compleet met taart en samen met zijn personeel en geliefde. In juni 2020 gold toen nog een zeer strenge lockdown.

Politiek onderzoek

Naar de feestjes loopt ook al een politiek onderzoek, onder leiding van topambtenaar Sue Gray. De afgelopen weken sprak ze met tal van betrokkenen en kon ze toegang krijgen tot onder meer camerabeelden in en rond de ambtswoning.

Haar bevindingen werden deze week verwacht, maar worden vanwege het gelanceerde politieonderzoek nu uitgesteld tot een later moment. Een woordvoerder namens Gray stelt dat er veelvuldig contact is met de politie van Londen, en dat hun onderzoek wel wordt voortgezet. 

Anne Saenen: 'Trouwe partijgenoten bieden tegengas'

In Westminster kijkt men met veel spanning uit naar de conclusies van alle onderzoeken, vertelt correspondent Anne Saenen.

"Eerder werd bekend dat een aantal conservatieve partijgenoten van Johnson brieven heeft verstuurd, met daarin de roep om nieuwe leiderschapsverkiezingen. Dit aantal was tot nu toe onvoldoende gebleken, maar de nieuwe onderzoeken kunnen Johnson zijn positie verder doen wankelen. Het is de vraag hoe lang de conservatieve partij nog door wil met een beschadigde premier. De stemming wordt nu gepeild."

Trouwe partijgenoten in de regering proberen tegelijkertijd ook tegengas te bieden. "Zo was het nieuw opgedoken verjaardagsfeestje volgens hen niets meer dan even kort zingen voor de baas. Er waren geen speciale genodigden, zo reageren ze vandaag."

Naast verdere politieke schade hangt Johnson nu ook een boete boven het hoofd. Het politieonderzoek zal volgens Saenen niet leiden tot een strafzaak of een eventuele gevangenisstraf.

Bekijk ook: Johnson (een beetje) door het stof om overtreden lockdownregels

De Britse premier Johnson heeft zijn excuses aangeboden voor de feestelijke bijeenkomst in de tuin van zijn kantoor op Downingstreet 10.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Johnson verder in het nauw: nu willen ook partijgenoten van hem af

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore