Omikron is een stap richting het einde van de pandemie. Dat was gisteren te horen uit de mond van David Nabarro, topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Klinkt als goed nieuws, maar hoe zit dat nou precies? We leggen vier van zijn uitspraken voor aan Nederlandse experts.
1. Nabarro: 'Omikron is een duidelijke stap op weg naar een wereld waarin corona niet gevaarlijker is dan een verkoudheid'
Ivar Lede, arts-microbioloog van het Tergooi MC in Hilversum: "Ik vind dit nog lastig te duiden. We moeten nog zien wat de ziektelast is. Het zou kunnen zijn dat het virus na verloop van tijd milder wordt."
"Vanuit Zuid-Afrika komen berichten dat omikron milder is, maar dat is een andere en vooral jongere populatie. Op dit moment moeten we de data nog analyseren."
Bert Niesters, hoogleraar medische microbiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen: "We zullen uiteindelijk uitkomen op een variant die zich net zo gedraagt als de andere vier coronavirussen die een verkoudheid zijn. Maar we weten nog steeds niet wanneer dat is." Het zou kunnen dat die vier virussen ook zijn begonnen als pandemie. "Dat weten we niet zeker want het is niet goed gedocumenteerd, maar het zou dus kunnen dat dit virus een verkoudheidsvirus wordt", zei viroloog Gorben Pijlman van de Wageningen Universiteit eerder tegen RTL Nieuws.
Dit virus is nog zeker geen verkoudheid. Niesters:"En we boosteren nu voor een variant die niet meer bestaat, de Wuhanvariant. Je zult niet kunnen voorkomen dat het virus circuleert en je moet dat kunnen bestrijden met een vaccinatiestrategie, totdat we in harmonie leven met het virus." In de video hieronder leggen we uit hoe het precies zit met die booster:
Booster helpt, maar krijg je daarmee ook corona de wereld uit?
2. Nabarro: 'Het virus muteert in een besmettelijker, maar minder gevaarlijke variant'
Niesters: "Het is nu gemuteerd in een besmettelijkere variant, maar dat wil niet zeggen dat andere varianten dat ook doen. Dat geldt nu wel voor de omikronvariant. Uiteindelijk wordt het virus wel minder gevaarlijk waarschijnlijk, want als het virus iedereen doodt, is dat biologisch gezien niet handig."
Lede: "Op termijn is het aannemelijk dat het virus zich aanpast aan de gastheer en daarom milder wordt. Wanneer dat is, is lastig. Niemand weet dat echt. Influenza (het griepvirus, red.) muteert ook continu. Heel vaak is dat relatief mild en hebben mensen antistoffen, maar soms muteert het virus is een variant waar geen afweer tegen is en is het toch weer alle hens aan dek."
"Andere coronavirussen zijn milde verkoudheidsvirussen en het zou goed kunnen dat dit virus ook die kant op beweegt, maar het blijft koffiedik kijken."

3. Nabarro: 'Er kunnen nog varianten komen die vervelender zijn dan omikron'
Niesters: "Ja, er kunnen nog altijd varianten komen die dodelijker zijn, maar dat die dominant worden is onwaarschijnlijk. Die kunnen ook lokaal even uitbreken, de enige manier om dat te bestrijden is vaccineren en isoleren."
Lede: "Dat vind ik een beetje een open deur. Het virus muteert en daarmee kan het ook vervelender worden. Helemaal als er een deel van de wereldbevolking wel is gevaccineerd en een ander deel niet."

4. Nabarro: 'Ik denk dat we nog tientallen jaren met covid te maken hebben'
Niesters: "Ik heb altijd gezegd dat we binnen 5 tot 10 jaar in harmonie met het virus leven, maar dat heeft ook te maken met de rest van de wereld en de vaccinatiegraad daar. Het is een grote uitdaging, want je ziet dat de varianten snel kunnen verspreiden."
Lede: "Dat denk ik ook. Ik verwacht dat er net als met influenza groepen blijven die bevattelijk zijn voor dit virus. Vooral de mensen met onderliggend lijden en een immuunstoornis. Die kunnen dan bijvoorbeeld, net als met de griepprik, jaarlijks opgeroepen worden voor een vaccin."
"Sommigen nemen dat vaccin dan wel, anderen niet. In de winterperiode zien we ook altijd een toename van mensen met influenza, ook op de ic's. Er gaan ook elk jaar mensen dood aan de griep. Nu komt er met corona zo'n ziekte bij, want ik verwacht wel dat het virus blijft circuleren."