Ga naar de inhoud
'Niet de bedoeling'

Diederik Gommers vindt video waarin hij corona 'peanuts' noemt uit verband gerukt

Diederik Gommers in gesprek met twee interviewers. Beeld © De Balie / Nieuwsmaker

Op internet gaat een video rond waarin Diederik Gommers aan jongeren vertelt dat het coronavirus 'een virus van niks is'. "Het is peanuts. Waar maken we ons druk om?" vraagt hij zich af. De ic-arts baalt van het filmpje: volgens hem worden zijn uitspraken uit hun verband gerukt. "Ik wilde niet minachtend doen over het virus."

"Het milieuprobleem is vele malen groter dan covid." "Jongeren worden er niet eens ziek van." Deze uitspraken deed Diederik Gommers gisteren in een livestream van debatcentrum De Balie in Amsterdam en Nieuwskamer. Presentatrice Talitha Muusse interviewt voor dit jongerenprogramma mensen die de jeugd hoop kunnen bieden. 

Dertig seconden van het halfuur durende interview werden vervolgens geknipt en via het Twitteraccount van De Balie gedeeld. De uitspraken zijn opvallend, omdat Gommers tot februari lid is van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet tijdens de pandemie adviseert over de coronamaatregelen. 

Gommers voelde zich genoodzaakt te reageren op zijn Instagrampagina. Het was volgens de ic-arts totaal niet zijn intentie 'om minachtend te doen over het virus of te suggereren dat het niks voorstelt', zo valt onder zijn recentste post te lezen. 

Stimuleren

"De tekst kwam uit een interview van 30 minuten dat ik had met jeugdigen waarin we bespraken hoe zij met elkaar kunnen zoeken naar oplossingen binnen de huidige beperkingen, maar ook nadenken als er straks weer versoepeld kan gaan worden. Dus ik probeerde hen te stimuleren om zelf met plannen te komen hoe bijvoorbeeld op een veilige manier het uitgaansleven weer open kan."

De post van Diederik Gommers: 

De Balie laat weten de ophef vervelend te vinden. "Het fragment waarmee we het programma aankondigden was wat kort en daardoor ongelukkig gekozen", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

"Helaas verschuift de aandacht daardoor van het interview naar een tweet, terwijl Diederik Gommers een aantal zeer opmerkelijke uitspraken doet."

Het hele interview met Gommers is hier terug te kijken: