Kinderen vaccineren

Zorgen bij artsen in VS: vaccinatie kinderen blijft achter, aantal besmettingen stijgt

28 december 2021 08:45 Aangepast: 13 april 2022 11:25
Fijn is het niet, maar wel zo veilig. Ook Maria van acht uit New York krijgt een vaccin. Beeld © ANP

Over twee weken kunnen in Nederland ook de kinderen tussen de 5 en 11 jaar een coronavaccinatie krijgen. In de VS is al veel eerder begonnen met het vaccineren van jonge kinderen. Maar de autoriteiten maken zich zorgen: de vaart is eruit.

Wat vooral opvalt: het gaat eigenlijk helemaal niet zo hard met prikken. Van de VS weten we dat grote groepen Amerikanen in staten waar veel Republikeinen wonen, niets moeten hebben van vaccineren. Maar ook in de staten waar de vaccinatiegraad hoger is, blijft die van de kinderen achter.

Omikron

In totaal komen 28 miljoen Amerikaanse kinderen ervoor in aanmerking, maar sinds het in november mogelijk werd een prik te halen, hebben iets meer dan vijf miljoen kinderen daadwerkelijk een vaccinatie gehad. Zo'n 17 procent. Het aantal lijkt ook nog eens te stagneren, terwijl de zeer besmettelijke omikronvariant in opmars is en kinderen vatbaar blijken.

"We maken ons zorgen omdat het niet zo snel gaat als toen de volwassen bevolking moest worden gevaccineerd", zegt Karyl Rattay, directeur gezondheid van de staat Delaware, onlangs tegen persbureau Reuters.

Kinderarts Matthew Harris uit New York leidt in zijn ziekenhuis de vaccinatie voor kinderen. Hij zegt: "Ik denk dat ouders nerveus zijn. Er is waarschijnlijk een groep ouders die zich er wel goed bij voelt dat ze zelf gevaccineerd zijn, maar aarzelen om het hun kinderen te geven."

Pfizerprik

Net als in de VS krijgen de kinderen ook bij ons niet de gewone, maar een speciale lagere dosering van het Pfizervaccin. Een derde van wat de 12-plussers krijgen. Nederland gaat vaccineren op advies van de Gezondheidsraad.

Uit onderzoek van de Amerikaanse Food and Drug Administration FDA blijkt dat de kleinere dosis die de kinderen krijgen 91 procent effectief is tegen covid. De 5 tot 11-jarigen ontwikkelen dezelfde afweer tegen het virus als tieners en jongvolwassenen.

Bijwerkingen

Volgens het Amerikaanse nationale gezondheidscentrum CDC zijn er bij de tot nu toe gevaccineerde kinderen geen noemenswaardige bijwerkingen of problemen geconstateerd. Op die miljoenen vaccinaties is een handvol meldingen van een milde vorm van myocarditis, een ontsteking aan de hartspier, in de groep van 5 tot 11.

De CDC onderzoekt dat. Eerder deed het zich al op kleine schaal voor bij gevaccineerde tieners, die over het algemeen snel herstelden. Volgens kinderarts en hartspecialist Matthew Oster van Emory University treedt zo'n ontsteking soms ook op in heviger vorm bij coronabesmetting. Ook voor de pandemie kregen mensen soms myocarditis, het wordt immers veroorzaakt door een infectie of bacterie.

President Biden wil dat zoveel mogelijk ouders hun kinderen laten vaccineren. President Biden wil dat zoveel mogelijk ouders hun kinderen laten vaccineren.

President Biden roept ouders op om zoveel mogelijk kinderen te laten vaccineren, want de Amerikaanse autoriteiten maken zich ernstig zorgen om de omikronvariant. Die is hard op weg ook in de VS de dominante coronavariant te worden.

Record besmettingen

Het aantal besmettingen in de VS loopt de laatste tijd snel op, ook onder kinderen en adolescenten. Vorige week het recordaantal van 170.000. Een toename van 28 procent ten opzichte van de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in de VS 7,4 miljoen kinderen en tieners besmet.

Sinds midden oktober zijn er volgens CDC in de VS 100 kinderen overleden aan covid. Bijna allemaal waren ze niet gevaccineerd. Daarmee is corona één van de tien belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen in de VS. Ruim 2000 kinderen ondervinden ernstige gevolgen van hun coronabesmetting.

New Yorkers wachten in de kou op een coronatest. Het aantal besmettingen neemt snel toe. New Yorkers wachten in de kou op een coronatest. Het aantal besmettingen neemt snel toe.

In de dagen voor kerst zijn in de VS elke dag 800 kinderen opgenomen met corona. Vooral in de staten Texas, Pennsylvania, New York en Ohio gaat het hard. "We zitten in een moeilijke situatie", zegt Claudia Hoven, kinderarts in het Rainbow Babies en Childrenhospital in Cleveland. "De golf omikronpatiënten komt boven op wat er nog is aan de golf van de deltavariant. Het ziekenhuis verkeert in een crisis."

De stad New York vormt een omikronbrandhaard. Het aantal kinderen dat daar in het ziekenhuis terechtkomt, is afgelopen weken gestegen van 22 naar 109, een toename van maar liefst 80 procent. In de staat New York is het aantal opnames verdubbeld. De vaccinatiegraad onder kinderen is hier 16 procent.

Scholen langer dicht

New York neemt extra maatregelen. Ongevaccineerde kinderen mogen bijvoorbeeld niet meer een restaurant in, of deelnemen aan buitenschoolse activiteiten. Scholen blijven langer dicht.

Maar net als bij ons zetten de Amerikaanse autoriteiten vol in op prikken. In de woorden van topviroloog Anthony Fauci: "Als je een kind hebt van tussen de 5 en 11, zorg dat die gevaccineerd wordt om te voorkomen dat ze ook maar iets krijgen dat op een serieuze ziekte lijkt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore